Hoppa till huvudinnehåll

Familjeföretag blickar västerut

Skatteexpert Simo Valtti vid Familjeföretagarnas förbund.
Skatteexpert Simo Valtti vid Familjeföretagarnas förbund. Skatteexpert Simo Valtti vid Familjeföretagarnas förbund. skatteexpert

Av Finlands storföretag är över 40 procent familjeföretag. Närmare hälften av alla små- och medelstora bolag är familjeägda. Nästan vart tredje av dem står inför ett snart generationsskifte - och många kan kasta in handduken av skatteskäl.

Den rådande demografin bland familjeföretagarna innebär enligt Familjeföretagarnas förening att 17 000 av våra företag borde gå i arv inom fem år. I kring 30 procent av fallen överväger ägarna att inte fortsätta verksamheten. Simo Valtti som är skatteexpert på Familjeföretagarnas förbund, säger att skattefrågan är en bidragande orsak.

- De senaste årens skatteskärpningar har gjort att skatten kan bli verkligt svår för företagen. I vissa fall kan arvsskatten göra det omöjligt för nästa generation att ta över, säger Valtti.

Företagare i femte led

Familjeföretaget Brandt, som bland annat importerat motorfordon i över 100 år, har redan genomgått tre generationsskiften och är mitt uppe i att den femte tar över.

Stefanie Brandt-Tallqvist, delägare i familjeföretaget Brandt.
Familjeföretagaren Stefanie Brandt-Tallqvist. Stefanie Brandt-Tallqvist, delägare i familjeföretaget Brandt. delägare

- Ju större omsättningen blir, desto svårare blir det att göra en generationsväxling. Har man pengar i kassan är det inget problem att betala skatten, men våra pengar är fast i lager och byggnader, säger Stefanie Brandt-Tallqvist, som är delägare i företaget.

Hon säger att familjeföretagens idé är att återinvestera alla pengar i bolaget. Då har man inte pengar liggande. Normalt kan man lyfta en större dividend ur bolaget för att klara av beskattningen, men det är inte alltid möjligt att på kort varsel ta ut så mycket pengar som skatten skulle förutsätta.

Svensk modell förespråkas

Här finns enligt Simo Valtti en orättvisa, då bolag med färre än 11 ägare kan få en väsentlig skattelättnad, medan företag med ett splittrat ägande inte beviljas någon sänkt arvsskatt. Därför föreslår man från Familjeföretagarnas förbund att även Finland skulle övergå till en svensk modell, där man skattar först i det skede som man säljer egendomen.

- Det skulle på kort sikt betyda att staten mister en del av skatteintäkterna, men på längre sikt är det inget problem fast vinstskatten man betalar vore högre än dagens arvsskatt. För då finns det pengar att betala av, säger Valtti.

Centerpartiets riksdagskandidat Anne Berner.
Centerpartiets riksdagskandidat Anne Berner. Centerpartiets riksdagskandidat Anne Berner. berner.

Inför riksdagsvalet har arvsskattefrågan igen diskuterats livligt. Från Svenska folkpartiets håll har man redan länge föreslagit att arvsskatten kunde slopas. Både Centerpartiet och Samlingspartiet understöder en sänkning av skatten. Familjeföretagarnas förbunds tidigare ordförande, Anne Berner, som själv nu är centerpartistisk riksdagskandidat, hoppas att en skatteändring nu ska fås till stånd.

- Det handlar om så många arbetsplatser att jag tror att förståelsen för den här frågan börjar bli ganska utbredd, säger Berner.

Flytt utomlands hägrar

Under senare tid har arvsskatten debatterats som följd av att ett par näringslivsprofiler antingen överväger eller gjort slag i saken och flyttat till Sverige för att undvika arvsskatten. På Familjeföretagarnas förbund medger man att intresset för att flytta västerut har ökat.

- Det kommer frågor om det och det är beklagligt om man ser det som den enda utvägen, men jag är rädd att om ingen förändring sker, kommer det här fenomenet att öka, säger Simo Valtti.

Även hos Brandt har flyttfrågan diskuterats.

- Det är ju sjukt att det ska gå så långt. Men om det står i vågskålen mellan att riskera arbetsplatserna här och företagets fortlevnad, och att flytta utomlands, så då flyttar jag, säger Stafanie Brandt-Tallqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes