Hoppa till huvudinnehåll

Nya studerande tar allt oftare studielån

Studerande sitter böjd över papper vid ett bord
Studerande sitter böjd över papper vid ett bord Bild: Yle studier

Nya studerande ansöker om studielån i större utsträckning än tidigare. De som inledde studierna förra hösten ansökte alltså om studielån i större utsträckning än tidigare.

Den nya studieförmånen, studielånskompensation, ser enligt FPA ut att fungera på önskat sätt.

Studielånskompensationen är en ny förmån som gäller för dem som inledde studierna hösten 2014 eller senare. De kan få en studielånskompensation om de avlägger sin högskoleexamen inom utsatt tid. Det rör sig om en amortering av studielånet, som kan uppgå till en tredjedel av studielånet.

Enligt FPA:s chefsplanerare Ilpo Lahtinen är det meningen att användningen av studielån ska öka för att behovet av arbete vid sidan av studierna ska kunna minska. Det skulle resultera i kortare studietider, anser FPA.

Av de 33 500 studerande som inledde sina högskolestudier förra hösten lyfte omkring var fjärde studielån. I medeltal lyfte studerandena 1 540 euro i studielån.

De som inledde studierna förra hösten stötte också på förändringar i studiestödet. Studiepenningen steg med 35 euro per månad, men studiestödstiden förkortades med fem månader.

Läs också