Hoppa till huvudinnehåll

Rysk atomubåt i brand

En rysk atomubåt fattade eld i Archangelsk i norra Ryssland på eftermiddagen. Fartyget ska inte ha varit bestyckat, och en talesperson för varvet säger att ubåten nu delvis ska sänkas i vatten.

Det är oklart vad som orsakade branden. Elden ska vid det här laget vara släckt, men brandkåren jobbar fortfarande på platsen.

Den drygt 150 meter långa ubåten K226 Oriol var dockad för reparation.

- Man vet att ubåten legat i torrdocka i nästan ett år i ett försök att modernisera den, och det var i samband med att man höll på med svetsarbeten som en gummiisolering började brinna på eftermiddagen, säger Svenska Yles medarbetare i Ryssland Anders Mård.

Nyhetsbyrån Tass uppgav tidigare att fartyget inte är bestyckat. Dessutom hade reaktorn stängts och kärnbränslet avlägsnats.

"Man kan inte lite på informationen till hundra procent"

Inga vapen, explosiva material eller kemiskt aktiva farliga substanser ska finnas ombord.

- Kärnreaktorn ska ha körts ned redan för länge sedan, och strålningsvärden ska vara normala, berättar Mård.

Han tycker ändå inte man kan lita på den ryska informationen till hundra procent.

- Man ska komma ihåg att Severodvinsk är en stängd stad för utlänningar men att också ryska medborgare behöver ett specialtillstånd för att vistas där, så det är nästan omöjligt för oberoende experter att undersöka själva varvet.

En representant för skeppsvarvet säger till Tass att ingen skadats och att alla anställda har lämnat platsen. Varvet kommer att inleda en undersökning om olyckan.

Ubåten har reparerats sedan november 2013. Enligt Russia today togs den i bruk år 1992.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes