Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdsnämnden efterlyser fungerande menförestrafik

Menföre.
Menföre. Bild: Yle/Nora Engström is,skärgårdshavet

Fast bebodda öar i Kimitoön som saknar ordnade förbindelser borde få menförestrafik vid behov. Det anser skärgårdsnämnden som tog ställning till frågan tidigare på tisdagen.

Enligt nämnden finns det flera bebodda öar i skärgården som riskerar att bli helt utan förbindelser om inte NTM-centralen ser till att det finns menförestrafik till öarna då behovet uppstår.

Frågan aktualiserades i vintras då invånare på Storlandet i Kasnäs anhöll om svävarturer under menföresperioden. NTM-centralen sade nej med motiveringen att Storlandet inte finns med bland de öar som enligt kommunen ska trafikeras.

Frågan löste sig den här vintern eftersom inget menföre uppstod. Enligt skärgårdsnämnden borde NTM-centralen nu se till att menföresfrågan löses fram till nästa vinter.

Öarna som berörs är Storlandet, Träskö, Halsholmen, Sommarö, Flakholmen och Söderö.

Rouskis rutter brisfälliga

Nämnden uppmanar också avfallsbolaget Rouskis att se över sina rutter i Kimitoöns västra skärgård då problemavfall samlas in under sommaren.

Som det ser ut nu planerar avfallsbolaget endast att angöra Vänö trots att det skulle finnas ett behov av att samla in problemavfall också vid öar som Tunnhamn, Helsingholm och Holma.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland