Hoppa till huvudinnehåll

Tillfredsställ din voyeurism

till Aatami etsii Eevaa
till Aatami etsii Eevaa Bild: Claudia Rybin/X3M kropp

Aatami etsii Eevaa hade tv-premiär den 6.4. Programvärden Noora Hautakangas berättar att hon inte skulle delta själv. Vi tog också reda på vilka andra tv-program utnyttjar din voyeuristiska sida.

Ju mer skandalöst, desto högre chockvärde – bättre tittarsiffror, självklart. Men nu har tv-mogulerna överträffat sig själva.

Aatami etsii Eevaa är ett tv-dejtingprogram där två främmande människor träffar varandra för första gången på en öde paradisö – spritt språngande nakna. Vi slänger in en tredje naken främling så får vi ett riktigt triangeldrama. Om någon är dessutom betydligt snyggare än den andra finns det stor risk för mindervärdeskomplex. Programformatet har varit en succé i både Nederländerna (Adam zkt Eve) och USA (Dating naked).

Noora Hautakangas, programvärd för den finska upplagan av succéformatet gästade Stiftelsen.

Noora Hautakangas
Noora Hautakangas med Frillan och Prillan. Noora Hautakangas Bild: X3M noora hautakangas

Trots att det vid första anblicken verkar som att programmet spelar på ytlighet, tycker Noora att programmet har ett viktigt budskap.

- Vi människor är för självkritiska mot våra egna och andras kroppar. Vi skapar en bild av hur vi ska se ut. Det djupaste budskapet med programmet är att vi ska förhålla oss bättre mot oss själva och varandra, säger Noora.

Offentlig nakenhet är ett tabu, speciellt framför en miljonpublik. Hamnar man inte på arbetsgivarnas svarta lista om man medverkar i ett program som Aatami etsii Eevaa? Noora tycker att påståendet är ogrundat.

- Jag tror att tiden är mogen för dessa program. Det är ju inget fel, du är bara naken. Det finns så mycket falskt, och här är du i den naturligaste formen du bara kan vara, säger Noora och forstätter:

- De här människorna är självsäkra och accepterar sig själva som de är.

Skulle Noora själv kunna tänka sig medverka i programmet?

- Jag har alltid varit blygsam, i allmänna duschar och på stranden. Jag har försökt lära mig att acceptera mig själv. Jag tror inte jag skulle vara redo att gå med i programmet själv, avslutar Noora.

Om Aatami etsii Eevaa inte tillfredsställer dina voyeuristiska behov, är hoppet inte förlorat.

Mera naken-tv

Skärmdump ur tv-serien Naked and afraid
Skärmdump ur Naked and afraid. Skärmdump ur tv-serien Naked and afraid naked and afraid

Naked and afraid

Discoverys reality-serie Naked and afraid går ut på att två överlevnadsexperter, främmande för varandra och av motsatt kön, dumpas nakna på en öde ö där de ska försöka överleva i 21 dagar med bara ett verktyg var som de får ta med sig hemifrån. Programmet hade premiär år 2013 och till denna dag har tre säsonger gjorts.

Skärmdump ur tv-serien skin wars
Skärmdump ur Skin wars. Skärmdump ur tv-serien skin wars skin wars

Skin Wars

GSN:s Skin Wars är en reality-tävling där man är på jakt efter den skickligaste och mest mångsidiga kroppsmålaren. Vinnaren kammar hem 100 000 dollar. Då kroppen är en kanvas får man nog se mera än en armhåla. Skin Wars hade premiär hösten 2014 och håller som bäst på att söka medverkande för andra säsongen.

Naked

BBC Threes Naked har tagit sig an det ädla uppdraget att hjälpa olika personer förbättra sutt självförtroende genom att klä av dem för olika jippon mot slutet av varje avsnitt. Programkonceptet var kortlivat och räckte till fem avsnitt.

Skärmdump ur serien Buying naked
Skärmdump ur Buying naked. Skärmdump ur serien Buying naked buying naked

Buying Naked

TLC:s reality-serie Buying Naked handlar om en fastighetsmäklare som försöker hitta hem för nudister. Kan det bli mera obekvämt än det? Programmet debuterade år 2013 och har än så länge en säsong.

skärmdump ur tv-serien Klædt af
Skärmdump ur Klædt af. skärmdump ur tv-serien Klædt af klædt af

Klædt af

Du är ensam och naken i en totalt tom lägenhet. Vad gör du? DR3:s Klædt af tar reda på just det här genom att utsätta sina medverkande för det ultimata urbana överlevnadstestet. Mycket springande och smygande med rumpan bar på gatan utlovas. Serien är ett socialt experiment vars målsättning är att kritiskt granska vårt konsumtionsdrivna samhälle. Vilket fint sätt att förklä naken-tv som ett public service-uppdrag. Alla vill ha en bit av kakan. Programmet hade premiär i januari.