Hoppa till huvudinnehåll

Världen blir religiösare

Bild: Mette Nordström / Yle mörkhyad

Islam beräknas bli den största religionen i världen år 2070. Muslimerna utgör den religiösa gruppen som växer snabbast tack vare hög nativitet och en ung befolkningsstruktur.

I framtiden kommer världens befolkning att vara allt religiösare. Det visar en undersökning om världens religioner år 2050 som forskningscentralen Pew research CenterPew Research Center har gjort.

De största vinnarna är islam och kristendomen som år 2050 kommer att ha totalt nästan sex miljarder anhängare, om den uppskattade befolkningsmängden på 9 miljarder människor fortfarande stämmer. Då skulle sex av tio vara antingen kristna eller muslimer år 2050.

I dag är kristendomen den största världsreligionen.

Pew förutspår att bara muslimernas antal växer snabbare än hela världens befolkning. Muslimer utgör den yngsta religionsgruppen i världen och har hög nativitet.

I Europa beräknas muslimer utgöra 10 procent av hela befolkningen år 2050.

Fyra av tio av världens kristna kommer å sin sida att bo i Afrika söder om Sahara.

Icke-religiösa hänger inte med befolkningstillväxten

I Europa och USA har antalet icke-religiösa vuxit redan i åratal. Trots att trenden fortsätter - antalet icke-religiösa uppskattas stiga från 1,1 miljarder år 2010 till 1,2 miljarder år 2050 - kommer den globala andelen icke-religiösa att sjunka de kommande årtiondena. Andra religiösa grupper - och världens befolkning över lag - växer snabbare.

Pews beräkningar, som beaktar såväl fertilitet, åldersstruktur som sannolik livslängd, förutspår att människor som inte tillhör någon speciell religion kommer att utgöra 13 procent av världens befolkning år 2050 jämfört med 16 procent 2010.

Det här beror främst på att icke-religiösa i snitt är äldre och har färre barn än de som följer någon religion. Religiösa föder i snitt 2,6 barn per kvinna jämfört med 1,7 barn bland icke-religiösa.

Katastrof kan vända trenden

Pews undersökning visar att om de demografiska trenderna fortsätter kommer muslimer och kristna att utgöra en lika stor andel för första gången år 2070. Då är 32,9 procent av världens människor muslimer och en lika stor andel kristna. Framförallt befolkningstillväxten i Afrika bidrar till de båda religionernas tillväxt.

Forskarna betonar ändå att oförutspådda händelser som krig, hungersnöd, epidemier, teknologiska uppfinningar och politisk instabilitet kan ändra på religionernas ställning.

En del teoretiker bedömer att religionernas betydelse minskar då den ekonomiska välfärden ökar, så som utvecklingen i Europa har visat. Det finns ändå bara lite bevis på det här i den muslimska världen. Också i hinduiska Indien har religionernas roll inte minskat trots snabb ekonomisk tillväxt och sociala reformer.

Kina med sin enorma befolkning spelar en vågmästarroll vad gäller religioner i framtiden. Över hälften av världens människor som inte bekänner sig till någon religion bor i Kina. En del experter säger att den kristna befolkningen i Kina växer samtidigt som de icke-religiösas antal sjunker. Det här kan i längden leda till att andelen icke-religiösa i världen sjunker ännu mer än vad Pew nu bedömer.

 • Viktig seger för EIF B17 hemma mot EPS

  2-0 vinst och gula kort på Centrumplan på pingstsöndagen.

  Det blev 2-0 vinst och många gula kort på Centrumplan i Ekenäs på pingstsöndagen. Espoon Palloseura stod för motståndet i en verkligen viktig match i B17-pojkarnas division 1.

 • Efterlysningen 22.5

  En tupp söker nytt hem.

  Jordärtskockor, vävstol och vedhäll bortges. Bland efterlysningarna finns bl.a peruk, tvättmaskin, plåttak, basketkorg och trädgårdsgunga.

 • Bytesbörsen 22 maj

  Behöver du möbler till stugan?

  Matbord, stolar, bäddsoffa, byrå, tvättmaskin och en bilstol för barn den här veckan!

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes