Hoppa till huvudinnehåll

Aalto-arkitekter ger indianstam flytthjälp

Quileute Nations hem i La Push
Så här såg det ut vid Quileute-folkets hem i La Push då Trevor Harris besökte området med sin arbetsgrupp i mars. Quileute Nations hem i La Push Bild: Trevor Harris/Aalto-universitetet quileute nation

En indianstam, bosatt på USA:s nordvästra kust, är rädd för att deras hem ska förstöras i en naturkatastrof. Därför har de anlitat Aalto-universitetet att planera dem en ny hemby.

Stammen Quileute Nation vill flytta från deras nuvarande kustby en halv kilometer inåt i landet. Institutionen för arkitektur vid Aalto-universitetet ansvarar för planeringen av den nya byn, som ska bestå av ett femtiotal bostäder och en skolbyggnad. Husen ska byggas av amerikansk sekvoja, och tanken är att de ska efterlikna stammens ursprungliga byggnadsstil.

Orsaken till flyttplanerna är en varning som stammen fått genom en årlig ritual, där man lockar havsdjur till stranden så att stammens ledare får tolka deras budskap. Stammen Quileute Nation är bosatt La Push i Washington, som ligger i Kaskadbergen. Området är skärningspunkten för tre kontinentalplattor, och väldigt utsatt för starka jordbävningar.

Inte frågan om pengar

Aalto-universitetet fick nys om projektet genom en finländare, som är anställd vid Microsofts huvudkontor i Seattle i Washington. Finländaren känner både universitetets professor Trevor Harris och den person som ansvarar för stammens affärsangelägenheter.

Harris och hans arbetsgrupp åkte i mars till La Push för att bekanta sig med stammen. De blev valda till att genomföra projektet då stammen upptäckte att pengar inte är Aalto-universitetets primära intresse i projektet.

- De har tröttnat på businessvärlden omkring dem. Ledaren sade åt mig att vårt sätt att sköta saker är mycket mer respektfyllt än vad de är vana med, säger Harris till Yle Uutiset.

Hotet besannas 2017

Projektet är värt flera miljoner euro och finansieringen kommer från den amerikanska staten och delstaten Washington. Det är självaste president Barack Obama som undertecknat kontraktet som garanterar stammen en bit av en närliggande nationalpark. Där den nya byn ska resas.

- Enligt stammen borde projektet vara klart senast år 2017, då katastrofen ska äga rum, säger Harris.

Många känner till Quileute-folket främst genom Twilight-filmerna och -böckerna. De säger sig ha över 7000 år långa anor och livnär sig fortfarande främst på fiske.

Se fler bilder från La Push på Yle Uutisets webbplats.