Hoppa till huvudinnehåll

Ettåringen Pumppaamo är Kerkobornas vardagsrum

Katja Pöllänen jobbar på caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå.
Katja Pöllänen tycker om sitt jobb på caféet Pumppaamo. Katja Pöllänen jobbar på caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén pumppaamo i kerko

Invånarna i Kerko i Borgå tröttnade på att inte ha någon service i den egna byn. Då kom caféet Pumppaamo till. Nu har ett år gått sedan dess och verksamheten blomstrar.

I byn Kerko i Borgå ligger en liten, före detta pumpstation invid åstranden.

Det röda huset är aningen anspråkslöst men mysigt på utsidan. På gården står ett par bilar parkerade, och kaffepannan i plåt uppe på takåsen vajar i vinden.

Här ligger Kerkobornas alldeles egna café och kiosk Pumppaamo som fyllde ett år under påskhelgen.

Caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå.
Caféet är ljust och öppet, med utsikt över ån och byn. Caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén pumppaamo i kerko

Ingen service i den egna byn

Stiger man in genom dörren möts man av en klingande klocka ovanför huvudet och ett hemtrevligt, ljust rum med modern svartvit inredning.

Vid ett av borden sitter ett äldre par och njuter av sitt eftermiddagskaffe och bakom disken står Katja Pöllänen iklädd ett svart förkläde.

– Caféet byggdes på talko och en stor del av jobbet med att få i gång verksamheten sköttes på frivillig bas i början, berättar hon.

– Idéen att bygga Pumppaamo kom till då byborna ville ha en egen kiosk. Här i byn finns inte riktigt någon annan service och på det här sättet behöver man inte alltid åka in till Borgå för att handla.

Godis i glasburkar på rad.
Mycket skvallrar om äkta, gammaldags kioskstämning. Godis i glasburkar på rad. Bild: Yle/Fredrika Sundén Lösgodis,Karamell,pumppaamo i kerko

Närproducerat är populärt

Pumppaamo har satsat extra mycket på lokala produkter från mindre producenter i närområdet.

Utbudet består också av kioskprodukter av varierande slag, och färskt bröd från Tuorilas och Huovilas bagerier i Askola.

Ett par dagar i veckan finns en inredningsbyrå i Pumppaamo och därför kan man också köpa diverse prylar till hemmet där. På torsdagar kan byborna få sitt hår klippt då frisören kommer på besök.

– En populär produkt är de ekologiska äggen från gården Grindilä. De är från Kerko och jättegoda, så folk brukar komma hit för att köpa dem, säger Pöllänen.

Ägg på caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå.
Ekologiska ägg från den egna byn är en populär produkt. Ägg på caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén pumppaamo i kerko

Cafébesök hör till vardagsrutinen

Byborna är flitiga då det gäller att besöka caféet.

Pöllänen har lagt märke till att det hör till mångas rutin att sticka sig in på en kopp kaffe mitt på dagen, eller för att köpa mjölk och bröd efter jobbet.

Även om Pumppaamo håller öppet året om är sommaren högsäsongen. Då är det också många cyklister som tittar förbi, eftersom de tycker om de krokiga vägarna i byn.

– Det bästa med att jobba här är att det ligger mitt i byn och att det har blivit ett slags vardagsrum för byborna. Jag får hålla till nära hemmet och umgås med bekanta människor. Dessutom är det här ett lite annorlunda projekt och det tycker jag är intressant.

Caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå.
Ett besök på caféet hör till vardagsrutinen för många bybor. Caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén pumppaamo i kerko

Hela tiden nya idéer

Pöllänen berättar också att man på caféet hela tiden försöker utveckla verksamheten och erbjuda nya serviceformer i mån av möjlighet.

Bland annat går det att hyra arbetsrum i huset, eller att erbjuda andra sätt att fördriva tiden på.

– Vi har också funderat på att skaffa kanoter som man kunde hyra ner till åstranden.

Caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå.
Pumppaamo bjuder på allt möjligt smått och gott. Caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén pumpaamo i kerko

Ett år på nacken

Pumppaamo fyllde ett år under påskhelgen. Då bjöds det på kaffe och bullar. Senare på eftermiddagen firades caféet också med medlemmarna i andelslaget Kerkkoon palvelusosuuskunta.

Andelslaget grundades år 2012 med syfte att utveckla servicen i Kerko och i närområdet, och tog senare initiativet till Pumppaamo.

Du kan läsa mer om andelslaget här (på finska).

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland