Hoppa till huvudinnehåll

Fiskebåt ska bryta blockaden mot Gaza

Ship to Gazas biskebåt Marianne av Göteborg
Besättningen på Marianne av Göteborg kastar loss i sommar. Ship to Gazas biskebåt Marianne av Göteborg Bild: Ship to Gaza/Thomas D Johansson ship to gaza

Den ideella organisationen Ship to Gaza i Sverige och Norge har köpt en fiskebåt för att på nytt delta i försöken att lätta på blockaden mot Gazaremsan. Fisketrålaren Marianne av Göteborg kastar loss i sommar.

Valet av en fiskebåt som färdmedel ser Ship to Gaza som en symbolisk handling. De palestinska fiskarna är förbjudna att röra sig utanför ett område på tre sjömil utanför Gazas kustremsa. Organisationen uppger att fiskarna också dagligen utsätts för trakasserier och får sina båtar beslagtagna.

Israels blockad mot Gazaremsan går i sommar in på sitt nionde år och hindrar de belägrade palestiniernas handel med omvärlden och deras rörelsefrihet.

Båten Marianne kommer att lätta ankar och segla från Skandinavien till Medelhavet i sommar där hon kommer att ansluta sig till ett flertal andra fartyg.

Organisationen har flera gånger försökt segla till Gaza för att förse befolkningen med humanitär hjälp utan att nå hamnen. I maj 2010 stormade israeliska soldater fartygskonvojen och 2012 bordade israelisk militär segelfartyget Estelle på internationellt vatten.

Sverige erkände Palestina som en självständig stat förra hösten. I början av hösten skrev länderna under ett utvecklingsavtal där Sverige bland annat lovade att fördubbla biståndet till Palestina, samtidigt som man ställde krav på mänskliga rättigheter och jämställdhet.

För att Palestina ska kunna fungera som en självständig stat kräver Ship to Gaza att blockaden omedelbart upphävs och att hamnar och vägar öppnas.

Läs också