Hoppa till huvudinnehåll

Kalle Ulff: Stress är ett modefenomen

kalle ulff
Kalle Ulff försäkrar att han inte arbetat bort barndomen. kalle ulff Bild: Yle/Parad Media efter nio

19-årige entreprenören Kalle Ulff arbetar sju dagar eller 90 timmar i veckan, och då han har ledigt längtar han tillbaka till jobbet.

– Sju dagar är lite att ta i. Men åtminstone sex dagar i veckan jobbar jag, korrigerar Kalle Ulff.

Livet som företagare började när Ulff var åtta år gammal och startade en skoltidning.

– Jag skäms inte för att jag kommer från Karleby, men alla i stan skulle av någon orsak spela fotboll, vilket inte alls var min grej.

Förutom brist på fotbollsintresse var det också naturligt för Ulff att leka med datorer och bildbehandlingsprogram, vilket gick hand i hand med att vara en skoltidningspublicist.

I tonåren gav företagarintresset upphov till en reklambyrå och efter det upptäckte Ulff att han är bra på att tala. Idag talar han själv ofta inför publik och har ett företag som förmedlar talare.

Borde inte barn leka?

– Det var det jag gjorde! Jag hade ingen kunskap om tidningar och reklambyråer. Man måste helt enkelt leka sig fram till lösningarna.

Men Ulff försäkrar att han också spenderat tid i sandlådan. Det är snarare den allmänna definitionen av jobb som inte passar honom.

– I min värld är jobb inte jobb. Jag ser det mera som att jag gör något jag gillar. På sätt och vis är det en livsstil.

Stress ett modefenomen

När det kommer till faran att bränna ut sig tar Ulff situationen med ro. Han säger sig känna sig själv så bra att nog han märker om det blir för mycket. Ibland kan han uppleva att han har mycket att göra, men begreppet stress känner han inte igen.

– Jag skulle säga att stress är lite av ett modefenomen. Jag är bra på att gilla läget och man kan inte påverka saker som står utanför ens makt.

Inställningen avgör

Ulff gillar främst att tala till ungdomar och han gör det med sitt eget liv som utgångspunkt. Hans tes är att inställningen avgör.

– Rätt inställning bär längre än rätt resurser. Man ska ha en öppen attityd till allt.

Men Ulff kräks då han hör prat om att tänka positivt. För honom är det synonymt med att tänka naivt.

Förutom inställningen är målsättningen A och O. Man måste ha en tydlig sådan för att veta att man uppnått något. Skillnaden mellan målsättning och dröm är att en dröm blir konkret först då man skriver ner den.

Fritidsintresse: prata med äldra människor

Under den korta tid av veckan då Ulff utövar något som kallas fritid, sker det ofta i sällskap av tv-underhållning som Top Gear. Men hans speciella fritidsintresse är att diskutera med äldre människor.

– Jag kan lära mig ett lugn av dem. Vad de sedan lär sig av mig måste man fråga dem.

När man frågar Ulff var han tror att han befinner sig efter tio år, svarar han ödmjukt:

– Jag ser mig då som grundaren till Europas största coaching- och talarförmedling.

Efter Nio om jobb och fritid, torsdagen den 9 april 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.