Hoppa till huvudinnehåll

Karikatyrtecknaren Lars Vilks till Finland nästa vecka

Lars Vilks
Lars Vilks Lars Vilks,vilks

Den kontroversiella konstnären och karikatyrtecknaren Lars Vilks besöker Finland nästa vecka på inbjudan av riksdagsman Mika Raatikainen (Sannf).

Vilks ska delta i ett seminarium som handlar om yttrandefrihet, självcensur och trygghet. Enligt Raatikainen är avsikten med besöket att betona den nordiska yttrandefriheten, och att visa man inte ska tvingas böja sig för andra religioner och ideal.

Vilks attackerades i Köpenhamn

Vilks blev i attackerad vid ett liknande möte i Köpenhamn i februari. En man tog sig in i möteslokalen och började skjuta omkring sig. Fyra människor dödades - bland dem tre poliser. Efter det gick mannen till attack mot en synagoga där en människa dödades och två poliser skadades. Gärningsmannen dödades senare av polisen.

Mötet i Köpenhamn hade konst, hädelse och yttrandefrihet som tema.

Lars Vilks är känd för sina kontroversiella och provocerande konstverk. Då han år 2007 avbildade profeten Muhammed som rondellhund väckte det starka reaktioner bland militanta islamistiska grupper och Vilks fick otaliga dödshot. Han har levat under konstant polisskydd sedan 2010.