Hoppa till huvudinnehåll

Umeå tar emot patienter från Österbotten

Akuten vid Vasa centralsjukhus.
Akuten vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist vasa centralsjukhus

På tisdagen godkändes intentionsavtalet om samarbete mellan Vasa sjukvårdsdistrikt och Västerbottens läns landsting också på den svenska sidan. Tidigast i höst skickas patienter från Vasa till Umeå, med båt eller med helikopter.

Vasa och Umeå fördjupar sitt samarbete ytterligare. Sedan tidigare har man en färja och ett gemensamt hamnbolag. Nu gäller det sjukvården. Vasa sjukvårdsdistrikt vill utnyttja den expertis som finns på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Samarbetet gäller thoraxkirurgi, neurokirurgi, strålbehandling och vård av för tidigt födda.

- Vanliga transporter till Åbo tar fyra timmar, det är lika länge som färjan till Umeå. Går vi in på de snabba transporterna, så har vi möjlighet att använda Umeås helikopter, som går på 20 minuter, säger Hans Frantz (SFP), styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Under projekttiden, vars längd man nu ska diskutera, kommer Västerbottens landsting att stå för patienttransporterna. Om det blir aktuellt med helikoptertransport är det alltså svenskarna som betalar.

Hans Frantz tror inte att det kommer att bli någon större ström åt andra hållet, från Umeå till Vasa.

- Jag tror inte att vi har något som de inte har. Men det finns ju folk med finländskt ursprung i Umeå och kanske de vill komma hit för något. Avtalet möjliggör en ström i bägge riktningar.

I Umeå välkomnar man fler patienter.

- Det är ju alltid ett problem för ett litet universitetssjukhus när det gäller att hålla spetsen och då behöver vi mer patienter. Underlaget i Norrland är egentligen för litet för en region, säger Ann-Christin Sundberg, chef för regionvården på Västerbottens läns landsting.

Uppdaterad klockan 17.52

Läs också:
Gratis vårdhelikopter från Umeå
Vasa vill skicka patienter till Umeå

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten