Hoppa till huvudinnehåll

De ryska långtradarna i allt sämre skick

Kontroll av långtradare i Lovisa
Kontroll av långtradare i Lovisa Bild: Yle/Sune Bergström kontroll av långtradare

Tullen slår larm: De tunga fordon som kommer över den ryska gränsen vid Vaalimaa är i uselt skick.

Under årets tre första månader granskade tullen i medeltal 250 tunga fordon. Av dem fick ca 70 procent reparationsorder, ca 35 procent tvingades vända tillbaka och 20 procent fick böter.

Den vanligaste orsaken är dåliga bromsar. Ofta hade ett och samma fordon många fel - till exempel bromsar som är ineffektiva eller drar snett, oljeläckage i motorn, glapp i styrleder, trasig vindruta, blinkljus som inte fungerar och dåligt surrad last.

Vidare blev chaufförerna fast för att inte iaktta bestämmelser om kör- och vilotider, och att färdskrivarna inte fungerade.

Fordonen repareras sällan

Tullinspektör Jani Siironen vid tullen säger att en reparationsorder sällan hörsammas.

- Förarna försöker köra in samma usla fordon på nytt och på nytt i hopp om att inte råka ut för granskning. Men de får inte komma in förrän felen är åtgärdade, säger han.

Det ekonomiska läget i Ryssland börjar synas i fordonens skick, säger man vid tullen i Vaalimaa.

  • Quiz: Känner du igen Finlands invasiva arter?

    Testa dina kunskaper i vårt bildquiz!

    Invasiva främmande arter är växter och djur som människan har fört in till områden där arten inte naturligt är utbredd, och som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Känner du igen de här invasiva arterna som förekommer i Finland?

  • Fjärde raka för Cocks – vann baltiska ligan efter finalrysare

    Cocks besegrade ukrainska Zaporozhyes i finalen.

    Cocks är fortfarande herren på täppan i den baltiska handbollsligan. Riihimäkiklubben vann den internationella ligan för fjärde året i svit genom att besegra ukrainska ZTR Zaporozhyes med 23–22 i finalen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes