Hoppa till huvudinnehåll

Du är inte så självisk som du tror

Frank Martela
Filosofen Frank Martela, 33, har gått i sin mentor Esa Saarinens fotspår. Frank Martela Bild: Jouppi Kaisu filosof frank martela

"Jane Dutton är en människa som man vill krama. Hon har en moderlig karisma". Så inleder filosofen Frank Martela sin bok Valonöörit.
Den han vill krama är professor i företagsekonomi vid Michigans universitet.

Jane E. Duttons rapport Compassion at Work och hennes självuppfunna begrepp lightneer (ungefär "ljusingenjör") har inspirerat Esa Saarinens adept till den nya yrkesgruppen valonöörit. Boken handlar om varför de behövs och hur vi själva ska bli sådana.

De sociopatiska cheferna, den materialistiska västerländska kulturen och Maslows krassa behovshierarki slängs på historiens sophög.

När jag intervjuar Frank Martela för Lasso om löpning tar han spontant av sig skorna; han vill känna den frusna Sinebrychoffparkens gräsmatta under fötterna när han springer. På samma sätt tror han på att människan måste utsätta sig för andras lidande för att kunna leva ett fullödigt liv i gemenskap och sanning.

- Vår kultur lär oss att vi alla är själviska. Men i själva verket mår vi själva bättre om vi kan hjälpa andra att må bättre.

Bristen på ledarskap i Finland är just nu akut och kännbar. Bristen på medkännande ledare är särskilt skriande.

Martela citerar John Lennons Beautiful Boy: "Life is what happens to you while you're busy making other plans" och kommer fram till en parafras: Lycka är det som händer när du koncentrerar dig på att göra saker som är meningsfulla för dig.

Jag kommer att tänka på den aktuella filmen om filosofen Hannah Arendt. Hon fick kritik för sin teori om den "banala ondskan". Men hon påpekade att nazismens sätt att utöva ondska var att ta ifrån människans liv dess mening. Hela idén med koncentrationslägren var enligt Arendt att systematiskt utplåna individens värde och inge henne en känsla av total meningslöshet före avlivandet.

Rädslan och apatin på många arbetsplatser gör samma sak med oss.

Livet har två viktiga frågor: Vad vill jag göra och hur ska det ske. Frank Martelas svar är Follow your fucking heart.

Vårt samhälle indelar allt i projekt. Men livet är inget projekt, menar Martela. Han citerar zenfilosofen Alan W. Watts som sade att livet är som ett musikstycke. Musikens mål är inte att spelas så effektivt som möjligt. Musiken vägrar underkasta sig den effektivitetsdiktatur som sprider sig i hela samhället. "Livet är musik. Och vår uppgift är att dansa och sjunga så länge musiken varar."

Vårt behov av självförverkligande handlar inte om personlig lycka. Vårt behov av meningsfullhet är ett basbehov, liksom mat, kärlek, gräs under fötterna - och gemenskap.

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Förisvängom tar andan ur både dansare och publik

  Mer än 6 000 folkdansare och spelmän underhåller i Åbo.

  Mössorna guppar, tofsarna gungar och kjolarna svänger vida omkring då mer än 6 000 folkdansare och spelmän nu har invaderat Åbo. Och publiken njuter.

 • Jolanta – det här är operan presidenterna Putin och Niinistö ska se

  Putin får se en rysk opera i Nyslott

  - Rysslands president besöker Finland för att se ett ryskt gästspel, det är ju lite intressant. Det säger musikredaktören och operakännaren Jan Granberg, som berättar vad det är för en opera Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö ska se tillsammans i Nyslott ikväll.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Paint-fansens respons överraskade Microsoft

  Starka responsen kom som en total överraskning för bolaget.

  Flera nostalgiker fick sig en chock på måndagen när det kom fram att Microsoft ska avskaffa det klassiska bildbehandlingsprogrammet Paint i samband med en uppdatering av operativsystemet Windows 10.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.