Hoppa till huvudinnehåll

Du är inte så självisk som du tror

Frank Martela
Filosofen Frank Martela, 33, har gått i sin mentor Esa Saarinens fotspår. Frank Martela Bild: Jouppi Kaisu filosof frank martela

"Jane Dutton är en människa som man vill krama. Hon har en moderlig karisma". Så inleder filosofen Frank Martela sin bok Valonöörit.
Den han vill krama är professor i företagsekonomi vid Michigans universitet.

Jane E. Duttons rapport Compassion at Work och hennes självuppfunna begrepp lightneer (ungefär "ljusingenjör") har inspirerat Esa Saarinens adept till den nya yrkesgruppen valonöörit. Boken handlar om varför de behövs och hur vi själva ska bli sådana.

De sociopatiska cheferna, den materialistiska västerländska kulturen och Maslows krassa behovshierarki slängs på historiens sophög.

När jag intervjuar Frank Martela för Lasso om löpning tar han spontant av sig skorna; han vill känna den frusna Sinebrychoffparkens gräsmatta under fötterna när han springer. På samma sätt tror han på att människan måste utsätta sig för andras lidande för att kunna leva ett fullödigt liv i gemenskap och sanning.

- Vår kultur lär oss att vi alla är själviska. Men i själva verket mår vi själva bättre om vi kan hjälpa andra att må bättre.

Bristen på ledarskap i Finland är just nu akut och kännbar. Bristen på medkännande ledare är särskilt skriande.

Martela citerar John Lennons Beautiful Boy: "Life is what happens to you while you're busy making other plans" och kommer fram till en parafras: Lycka är det som händer när du koncentrerar dig på att göra saker som är meningsfulla för dig.

Jag kommer att tänka på den aktuella filmen om filosofen Hannah Arendt. Hon fick kritik för sin teori om den "banala ondskan". Men hon påpekade att nazismens sätt att utöva ondska var att ta ifrån människans liv dess mening. Hela idén med koncentrationslägren var enligt Arendt att systematiskt utplåna individens värde och inge henne en känsla av total meningslöshet före avlivandet.

Rädslan och apatin på många arbetsplatser gör samma sak med oss.

Livet har två viktiga frågor: Vad vill jag göra och hur ska det ske. Frank Martelas svar är Follow your fucking heart.

Vårt samhälle indelar allt i projekt. Men livet är inget projekt, menar Martela. Han citerar zenfilosofen Alan W. Watts som sade att livet är som ett musikstycke. Musikens mål är inte att spelas så effektivt som möjligt. Musiken vägrar underkasta sig den effektivitetsdiktatur som sprider sig i hela samhället. "Livet är musik. Och vår uppgift är att dansa och sjunga så länge musiken varar."

Vårt behov av självförverkligande handlar inte om personlig lycka. Vårt behov av meningsfullhet är ett basbehov, liksom mat, kärlek, gräs under fötterna - och gemenskap.

 • Grafisk bild av en man och en kvinna i ett hem i en framtidsmiljö.

  Immunterapi mot cancer – historia och framtid

  "Immunterapi är morgondagens cancernbehandling".

  Immunterapi innebär att man injicerar ett virus som väcker kroppens immunförsvar att själv döda cancerceller. American Society of Clinical Oncology tror att den här behandlingsformen kommer att hjälpa cancerdrabbade i framtiden.

 • Lektion i tyska

  Lättare att läsa språk i finska skolor

  Sämre utbud av språkkurser i svenska skolor.

  Utbudet av språkkurser är sämre i de svenska grundskolorna. I flera tvåspråkiga kommuner har eleverna i finska skolor större valmöjligheterna när det gäller främmande språk. Det visar Spotlights kartläggning.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Kjell Herberts

  Så här finlandssvenska är vi!

  Sociologen Kjell Herberts sammanfattar testresultatet.

  Förra veckans webbtest om finlandssvenskhet och hur vi uppfattar oss själva i förhållande till andra finlandssvenskar blev en hit. Testet kammade in mer än 26 000 svar. Nu sammanfattar sociologen Kjell Herberts resultaten.

 • Författaren och dramaturgen Outi Nyytäjä

  Dramaturgen Outi Nyytäjä har avlidit

  En central aktör i finländskt teaterliv.

  Författaren och dramaturgen Outi Nyytäjä har avlidit. Nyytäjä dog i tisdags i Helsingfors efter en längre tids sjukdom. Hon blev 81 år gammal.

 • Maria Nylund med studentmössa.

  Valborg i Åbo hyllar våren, vännerna och livet

  Brahe Djäknar firar 80 år.

  Plötsligt är det här. Ljuset! De vackra vita kvällarna är tillbaka och snart också den sköna majsolen. Och trots det kyliga vädret så finns det ett säkert vårtecken som infaller vid samma tidpunkt oberoende av temperatur – nämligen valborgssändningen från Vårdberget i Åbo!