Hoppa till huvudinnehåll

Estland höjer alkoholskatterna - ”Ungdomar fortsätter köpa”

Ungdomar som dricker alkohol.
Ungdomar som dricker alkohol. Bild: Lehtikuva sprit

I Estland kommer priset på alkohol att stiga betydligt under de närmaste åren. Den nya estniska regeringen kommer redan i år att höja alkoholskatten med 15 procent och sedan fortsätta höja skatten varje år.

Anledningen sägs lika mycket vara ungdomarnas hälsa som högre skatteintäkter.

Dagtid säljs inte mycket alkohol på serveringsställen i Estland, och det udda glaset öl eller vin som säljs beställs nästan uteslutande av finska turister.

Finländarna har länge haft rykte om sig att vara riktiga storkonsumenter, men enligt statistiken är det faktiskt så att esterna dricker större mängder ren alkohol per år, och de estniska ungdomarna är betydligt spritgladare än de finska.

- Det låter trovärdigt, ja, att vi dricker mer här i Estland, säger Martin Vainu vid Tallinns universitets studentkår.

Själv är han absolutist, men han brukar vara med på festerna på fredagarna och ser hur ungdomarna super bort stressen efter en tung vecka.

- Speciellt efter veckor då det har varit prov eller tentor, då brukar det drickas extra mycket. Det är som om många laddar batterierna inför nästa vecka.

Den bild han målar upp låter precis som ungdomsfesterna i Helsingfors på 1980- och början av 1990-talet, under en tid då finska ungdomar drack betydligt mer än dagens unga finländare.

Regeringen lovar höja skatten fyra år i rad

Den nya estniska regeringen, som tillträdde i dag, lovar alltså nu att höja skatterna på alkohol, tobak och bensin, och när det gäller alkoholen kan man tala om drastiska förhöjningar under flera år.

Alkoholskatten höjs med 15 procent i år och sedan någon procent varje år som regeringen sitter vid makten.

Den pensionerade läraren och rektorn Marti Tulva, med 48 års erfarenhet av den estniska skolan, tror inte att skattehöjningen kommer att ha önskad effekt. Han menar att problemen med alkohol är störst bland högstadieeleverna, inte äldre ungdomar.

- Å ena sidan kanske någon fattig tonåring dricker lite mindre när priserna stiger, men å andra sida så ökar produktionen av olaglig sprit antagligen igen, tror Tulva.

Risken är stor att handeln med olaglig sprit blir ett problem, åtminstone på landsbygden, tillägger han.

- Det tog lång tid att bli av med det problemet senast vi hade det, så det skulle vara riktigt illa om det slutar så.

Enligt den estniska regeringen är det just svarthandeln med sprit och tobak som är anledningen till att skatterna inte höjs ännu snabbare.

Estland kämpade länge med svarthandel och smuggling från Ryssland, men på senare år har landet fått kontroll på de problemen.

Prisen stiger marginellt

Det är ändå viktigt att poängtera att en alkoholskattehöjning på 15 procent inte påverkar priset på till exempel en flaska öl med mer än 2 cent. Det beror på att skatten i dag bara är en femtedel av vad den är i Finland.

- Ungdomar kommer att fortsätta köpa alkohol, säger Liisa Kubre, också hon på Tallinns universitets studentkår, det går av bara farten. Om någon brukar dricka alkohol så kommer knappast en sådan här prishöjning att påverka det.

Enligt en estnisk ungdomspsykolog som Yle Nyheter har talat med, så är skattehöjningen antagligen inte tillräckligt hög för att påverka förbrukningen.

Men om den kommer att ha någon större inverkan så är det att de fattigaste övergår till att köpa olaglig alkohol. Redan idag är spritförbrukningen en klassfråga.

Mest alkohol dricker ungdomarna på landsbygden och i de fattigare förorterna, och allra mest de som går på yrkesskola. Universitetsstudenterna dricker betydligt mindre än gymnasieeleverna och i elitgymnasierna är droger mycket vanliga.

Ett stort problem är att nästan inga ungdomar själva upplever att de har problem med alkoholen, tillägger psykologen.

Stor förståelse för det finska alkoholrallyt

Drygt en fjärdedel av den alkohol som säljs i Estland köps av turister som tar med alkoholen hem.

Det ökande alkoholdrickandet bland dagens ungdomar har också fått en nästan positiv konsekvens för finländare i Estland. Vi har inte samma dåliga suputrykte bland de unga som bland tidigare generationer.

- Om man bara ser på de fullastade kärrorna finländarna drar bakom sig, så kunde man tro att de kommer hit bara för den billiga alkoholen, skrattar Liisa Kubre. Men vi ester åker ju ofta till Finland för att vissa produkter är billigare där.

Martin Vainu är inne på samma linje.

- Alkoholen är väl snarast en biprodukt, menar Vainu. Om man är på affärsresa eller som turist i Tallinn så kan man ju lika bra köpa hem lite billig alkohol på en gång, avslutar Vainu

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes