Hoppa till huvudinnehåll

Kasper Strömman: Vadå Qeskusta? Och en plyschhund?

Logo för Kasper Strömmans analys av Centerns webbsida.
Logo för Kasper Strömmans analys av Centerns webbsida. kasper strömman

”Allt ska bort!”

Centern har rea på gång. Allt måste bort NU! Det är en riktig prisfest, med sänkningar upp till –30% –50% –70%. Priserna dumpas rejält!

Eller det är åtminstone bilden man får av Centern genom att gå in på deras webbplats. För JÖSSES vad det händer grejer där. Det är lyckohjul och kulörta lådor i varierande storlek, och allt påminner mer om en slutförsäljning än ett seriöst politiskt parti med budskap och kandidater.

Grafiska element på Centerns webbsida i april 2015.
Grafiska element på Centerns webbsida i april 2015. grafik

Det är också någonting som säger ”the baby needs new shoes” över hela sajten. Fyrklöver? Lyckohjul? Suomi kuntoon -arpajaiset? Politik skall väl grunda sig på genomtänkta beslut, inte på att kasta tärning. Ni är ett parti, inte ett kasino. Act like it.

Efter en stunds stirrande inser man ändå att sajten inte kör med helt slumpmässigt valda färger, utan att de faktiskt är fyra stycken till antalet. Det känns som minst två för många.

Men hur tänker Centern kring sina fyra färger? Det förklaras faktiskt när man klickar på Centerns ”valrulett”.

Grön
Ansvarstagande. Ansvaret ska vara hos Centern, och Centerns färg är grön. En riktig no-brainer.

Cerise
Ekonomisk tillväxt. Här har grafikern lyckats hitta den perfekta färgen på ett härligt glödande kärnkraftverk. Ah.

Smutsig violett
Omsorg. Blöjorna på ett äldreboende brukar ta exakt den här nyansen.

Gråblå
Offentlig ekonomi. Illustrerar färgen en ekonomisk gråzon? Vi fattar.

Hur är sajten typografiskt då? Centern kör med en b r e d version av typsnittet Helvetica på sin sajt. Hur bred är den? Lika bred som en genomsnittlig centerpartists dialekt. Så med andra ord ett helt perfekt val av font.

Centern har så klart också underorganisationer som Centerkvinnorna och Riksdagsgruppen. Deras loggor hittas längst ner. Men känns det inte lite speciellt att alla föreningar inom Centern kör med helt random logotyper som inte har någonting som helst att göra med själva moderskeppet? Gratis tips från årets grafiker 2013: fyrklövern är helt okej. Varför inte använda den?

Centerns ordförande Juha Sipilä ser förresten farlig ut på sajten. Men inte akut livsfarlig, utan mest passivt aggressiv. Det har någonting att göra med sättet han kavlar upp ärmarna på, medan han samtidigt ler ett snett leende. Man kan gott föreställa sig att han borrar in sina ögon i dig, kysser sina knogar, och säger ”vill du se de här på riktigt nära håll, eller?”

Grafiska element av Juha Sipilä på Centerns webbsida i april 2015.
Grafiska element av Juha Sipilä på Centerns webbsida i april 2015. juha sipilä

Fast det är så klart ingen riktig fara. För om du skulle hamna i slagsmål med Juha Sipilä så är tricket att först krossa hans glasögon så att han inte ser något, och efter det är det fritt fram att spöa honom till tjottahejti. Det är för övrigt också orten där Centern har allra flest anhängare i hela landet.

En sak förresten. Om ni bara tar med er en sak från Centerns sajt så måste ni lova mig att kolla in deras officiella vallåt Suomi nousuun på YouTube. Det är en härligt känsloladdad historia om en plyschhund som skall rädda vårt land genom att flänga mållöst omkring på stan. Garanterat värt ett klick, men glöm inte skämskudden.

Förresten – varför är Centerns logga nuförtiden en fyrklöver innesluten i bokstaven Q? För att Centern vill vara lite fina i kanten och har börjat stava sitt namn Qeskusta?

Centerns logo.
Centerns logo. centern

Och sist men inte minst – vad är grejen med att logotypen skall vara på en rund dekal som inte sitter fast ordentligt i kanten? Går den att ta loss och så visar det sig att det här i själva verket hela tiden var en helgalen kampanj för ett annat parti?

Eller som vi hela tiden misstänkt, för ett varuhus?

Kasper Strömman

Det här är den sjunde artikeln i en serie där grafikern Kasper Strömman analyserar partiernas webbsajter inför riksdagsvalet 2015. De övriga artiklarna publiceras enligt tidtabellen för Svenska Yles artikelserie Väljaren i fokus:
SDP: onsdag 25.3
KD: fredag 27.3
De Gröna: måndag 30.3
Vänsterförbundet: onsdag 1.4
SFP: torsdag 2.4
Samlingspartiet onsdag 8.4.
Centern: torsdag 9.4
Sannfinländarna: fredag 10.4

Läs också:
Sipilä kunde gärna lätta på förlåten om regeringsbildning
Hankeiter i Vasa ställer fem frågor till Centern
Den typiska centerkandidaten är företagare med stor valbudget

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val