Hoppa till huvudinnehåll

Kerstin Kronvall: Observatörer hotas i östra Ukraina

Skador på ett bostadshus i Donetsk.
Skador på ett bostadshus i Donetsk. Bild: EPA / ALEXANDER ERMOCHENKO donetsk

Observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE har funnits på plats i östra Ukraina i över ett år nu. Deras uppdrag är att rapportera om säkerhetsläget och hur de mänskliga rättigheterna hanteras.

För närvarande finns det omkring 400 observatörer på plats i framför allt i Donetsk- och Luhanskregionen, och det är meningen att antalet observatörer ska utökas till tusen.

Observatörerna utsätts ständigt för trakasserier från separatisterna i området; de får inte röra sig fritt och separatisterna har till och med skjutit i luften medan observatörerna utfört sitt arbete. Senast i går hotades en del av dem med våld.

Bild: Yle / Anne Hämäläinen kerstin kronvall

Yles korrespondent Kerstin Kronvall i Kiev, hur kan de här observatörerna påverka situationen?
Joao Soares och Ilkka Kanerva från OSSE under en presskonferens i Kiev den 26 maj 2014
Ilkka Kanerva leder OSSE:s parlamentariska församling Joao Soares och Ilkka Kanerva från OSSE under en presskonferens i Kiev den 26 maj 2014 Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO osse observatörer i ukraina

- Själva har observatörerna små möjligheter att påverka - deras uppgift är ju att observera. De är dessutom obeväpnade. I rapporterna kan man läsa hur de dagligen utsätts för trakasserier eller åtminstone misstänksamhet. Papper granskas, pass beslagtas - men inte bara av separatisterna utan även ukrainska soldater har gjort sig skyldiga till detta, säger Kronvall.

Enligt Kronvall är observatörerna samtidigt mycket välutrustade med bra skyddsutrustning och säkra fordon. Det retar upp människor att observatörerna kör omkring i dyra bepansrade bilar mitt under pågående krig.

Riksdagsledamot Ilkka Kanerva (saml), som leder OSSE:s parlamentariska församling, föreslår att man på allvar börjar diskutera möjligheten till en internationell fredsbevarande styrka i Ukraina för att stöda OSSE:s observatörer. Ukrainas president Petro Porosjenko har önskat samma sak - vad tror du om möjligheterna för det här?

- Det är en väldigt komplicerad fråga och det finns olika åsikter om detta. Ryssland vill ha ryska fredsbevarare och parterna kommer absolut inte överens. Frågan har inte diskuterat i grunden i internationella sammanhang, säger Kronvall.

I väst vill man inte ha samma situation som i utbrytarrepubliken Transnistrien efter att det lämnade gemenskapen med Moldavien - där är det ryska fredsbevarare som gäller.

- Men ja, frågan är svårlöst, säger Kronvall.

Separatistledaren Aleksandr Zahartšenko
Separatister i Donetsk Separatistledaren Aleksandr Zahartšenko Bild: EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO aleksandr zahartšenko

Människorättsorganisationen Amnesty International säger sig ha bevis för att de östukrainska separatisterna har gjort sig skyldiga till godtyckliga avrättningar av ukrainska soldater. Hur bedömer du det allmänna läget i Ukraina och särskilt östra Ukraina just nu?

- Läget är svårt. Det förekommer provokationer från bägge sidor - vardera parten bryter mot internationella regler och mänskliga rättigheter. Brotten mot vapenvilan ser ut att öka och det rapporteras om allt häftigare strider, säger Kronvall.

Enligt Kronvall lever ett rykte om att det blir ett större anfall från separatisterna eller Ryssland i april, men att det är mycket progaganda och det är svårt att veta vad som verkligen kommer att ske.

- Men läget är inte så lugnt som många verkar tro. Det dör ett antal människor varje dag i området.

Enligt ögonvittnen har separatisterna avrättat åtminstone en ukrainsk soldat, eventuellt fyra. Människorättsorganisationer har redan länge anklagat parterna i konflikten för människorättsbrott.

På måndagen samlas Frankrikes, Tysklands, Rysslands och Ukrainas utrikesministrar i Berlin för att diskutera läget i Ukraina.

I februari slöts ett avtal om vapenvila i Minsk. Vapenvilan har bara hållit till en viss del.

Läs också