Hoppa till huvudinnehåll

Nordea slopar kontantservicen i Kimito

Fredrik Lindblom chef för Nordeas kontor i Kimito.
Fredrik Lindblom, chef för Nordeas kontor i Kimito. Fredrik Lindblom chef för Nordeas kontor i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell person,fredrik lindblom

Eftersom en insättningsautomat ännu saknas på Kimitoön, kommer Nordeas kontor i Kimito att under en förmiddag (onsdagar) i veckan ta emot pengar som kunderna vill föra in på sina konton, men också den servicen kommer att slopas då en insättningsautomat installeras på ön.

- Vi jobbar jättehårt för att få en insättningsautomat till vårt kontor i Kimito, säger Fredrik Lindblom, Nordeas kontorchef i Kimito. I dag finns insättningsautomater i bland annat Salo och Åbo.

Enligt Lindblom är det bara en mycket liten del, eller två procent, av kunderna som anlitar banken för att antingen lyfta eller sätta in pengar på kontot.

Av drygt tusen finländska bankkontor slutade 236 kontor mellan åren 2010 och 2014 med penninghantering. Vid Nordea har de flesta små kontoren slopat kontantservicen och enligt Lindblom har de flesta kunderna inte ens märkt att servicen fallit bort. Han medger ändå att de få kunder som märkt av förändringen, ogillat den.

Att majoriteten av kunderna använder sig av bankkort, gör transaktioner och betalar räkningar elektroniskt samt lyfter kontanter antingen i en bankautomat eller i en affär, är orsaken till att många banker slopar kontantservicen och istället satsar på rådgivning.

- Det är en jättebra sak att folk sparar och det är en sak som vi pratar mycket om med våra kunder, förklarar Lindblom.

Nordea i Kimito har sammanlagt åtta anställda. Vid årsskiftet drog Nordea in sitt kontor i Dalsbruk och de anställda där flyttade över till kontoret i Kimito. En anställd fick jobb vid Nordeas nya kontaktcenter i Salo.

Också Andelsbanken och Aktia har bankkontor på Kimitoön. Båda erbjuder tillsvidare kontantservice.

Läs också