Hoppa till huvudinnehåll

Queerdans - mindre macho, mera glädje

Peter Csaszti och Johan Björk uppträder med parsalsa
Peter Csaszti och Johan Björk uppträder med parsalsa Bild: Hot salsa weekend johan björk

Varför är det så roligt att dansa?

Allt fler upptäcker hur kul det är med salsa och andra pardanser, och nya dansskolor dyker upp hela tiden.

Pardans är motion som man kan njuta av medan man håller på - och inte bara vara nöjd över efteråt för att det är gjort. Det är ett odramatiskt sätt att få kroppskontakt under ordnade former, och det är ett härligt sätt att glömma stress och problem av alla slag.

Salsan är för många inkörsporten, och när man väl börjat med den upptäcker man fler och fler nya beroendeframkallande danser. De traditionella dansbanorna upplever en renässans.

I Helsingfors finns det regelbundet återkommande salsa-, bachata-, kizomba-, zouk- etc fester flera kvällar i veckan, och året runt är det bara att ta för sig av dansworkshops och festivaler med internationellt kända lärare . Även på andra håll i landet växer utbudet av dansskolor och fester.

Ansiktsbild på Barbro Björkfelt
Hej, jag heter Barbro och är dansberoende Ansiktsbild på Barbro Björkfelt Bild: Yle/ Kirsi MacKenzie barbro björkfelt

Själv blev jag beroende för drygt ett år sedan, och började ganska snart inrätta min vardag runt danslektionerna. Det var bara en sak som störde mig... eller egentligen två. Det första var väntandet, både på lektioner och fester - det är så många fler kvinnor än män som dansar.

Och det andra, som kom mera smygande, var jargongen som vissa - absolut inte alla - danslärare ägnar sig åt. Det kan vara den manliga lärarens lite nedtryckande attityd emot sitt kvinnliga lärarpar, det kan vara trötta dängor om att "på dansgolvet är det minsann mannen som bestämmer, FÖR EN GÅNGS SKULL" och det värsta av allt, ett stort uppslaget, med avsikt generande uppmärksammande av kvinnliga lärares men också elevers snygga rumpor och ben eller andra kroppsdelar.

Jag undrade om jag är den enda som känner så här, och läste mycket på nätet. Då hittade jag Peter Csaszti och Queersalsa Stockholm.

Tröttnade på stereotyper

Salsainstruktören Peter Csaszti från Stockholm tröttnade själv på det stereotypiska könstänkandet i salsan när han gick på dansskolor. Som homosexuell ville han dansa med män och både föra och följa, och han ogillade också att kvinnorna på dansuppvisningarna per slentrianmässig definition skulle vara väldigt sexiga och lättklädda, medan männen skulle utstråla styrka och kontroll och hållas i bakgrunden.

Han såg som danselev till att lära sig både förarens och följarens roll, och när han började undervisa var det queerpedagogik som gällde. Queer innebär helt enkelt större frihet för individen; var och en får definiera sin roll fritt.

- I dag är det nog ingen på Stockholms dansskolor som längre säger ”killar och tjejer” eller ”män och kvinnor” när man menar vilken roll i dansen någon har, utan alla talar om ”förare och följare”, säger Peter.

På hans egen dansskola Queersalsa Stockholm får alla lära sig att dansa i alla roller, och man får också lära sig att byta roll under dansen.

Den som dansar i båda rollerna blir bättre som både förare och följare, en bättre dansare helt enkelt.

Hombre salsa bara för män

Inom skolan finns också en separatistisk dansgrupp som är öppen bara för män. Peter ställde sig tveksam till detta i början – egentligen är det ju emot queerpedagogiken att definiera någon annan utifrån kön och sätta gränser utifrån könstillhörighet. Men gruppen uppstod på enträgen begäran av en grupp ickeheterosexuella som definierar sig som män, som ville dansa med varandra. -Om du inte fixar en grupp bara för killar så kommer vi inte, sade de. Det är så mycket tjejer alltid, och vi vill dansa med killar.

Fastän ingen av dem som i början krävde en sluten grupp för män längre är kvar i den, så är gruppen så populär att den lever vidare.

Queerdans ger heterokvinna frihet

Angelica Regnell, som undervisar i salsa och bachata tillsammans med Peter berättar att hon började med queerdans när hon själv gick på danslektioner. Hon började lära sig föra för att få dansa hela tiden i stället för att stå och vänta på lediga män. Och när hon väl börjat dansa queert ville hon inte sluta.

- Det är ju så mycket roligare att få lära sig hela dansen i stället för bara halva!

För mig själv var det en härlig upplevelse att träffa de här skickliga och glada dansarna.
Personligen har jag inte, än så länge, börjat föra så mycket ändå här hemma i Finland efter den första kicken jag fick.

Men bara vetskapen om att jag också alltid kan dansa queert, gör mig, som liksom Angelica ser mig närmast som heterokvinna, väldigt glad och fri på det sätt hon beskriver!

Barbro Björkfelt
dokumentärregissör

Repris från 2015
1 år på Arenan

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa