Hoppa till huvudinnehåll

Queerdans - mindre macho, mera glädje

Peter Csaszti och Johan Björk uppträder med parsalsa
Peter Csaszti och Johan Björk uppträder med parsalsa Bild: Hot salsa weekend 6599 5308 000,hot salsa weekend,johan björk,peter csaszti,queerdans - dubbel glädje,queersalsa,salsa,stockholm,yle fem

Varför är det så roligt att dansa?

Allt fler upptäcker hur kul det är med salsa och andra pardanser, och nya dansskolor dyker upp hela tiden.

Pardans är motion som man kan njuta av medan man håller på - och inte bara vara nöjd över efteråt för att det är gjort. Det är ett odramatiskt sätt att få kroppskontakt under ordnade former, och det är ett härligt sätt att glömma stress och problem av alla slag.

Salsan är för många inkörsporten, och när man väl börjat med den upptäcker man fler och fler nya beroendeframkallande danser. De traditionella dansbanorna upplever en renässans.

I Helsingfors finns det regelbundet återkommande salsa-, bachata-, kizomba-, zouk- etc fester flera kvällar i veckan, och året runt är det bara att ta för sig av dansworkshops och festivaler med internationellt kända lärare . Även på andra håll i landet växer utbudet av dansskolor och fester.

Ansiktsbild på Barbro Björkfelt
Hej, jag heter Barbro och är dansberoende Ansiktsbild på Barbro Björkfelt Bild: Yle/ Kirsi MacKenzie barbro björkfelt,pia med flera

Själv blev jag beroende för drygt ett år sedan, och började ganska snart inrätta min vardag runt danslektionerna. Det var bara en sak som störde mig... eller egentligen två. Det första var väntandet, både på lektioner och fester - det är så många fler kvinnor än män som dansar.

Och det andra, som kom mera smygande, var jargongen som vissa - absolut inte alla - danslärare ägnar sig åt. Det kan vara den manliga lärarens lite nedtryckande attityd emot sitt kvinnliga lärarpar, det kan vara trötta dängor om att "på dansgolvet är det minsann mannen som bestämmer, FÖR EN GÅNGS SKULL" och det värsta av allt, ett stort uppslaget, med avsikt generande uppmärksammande av kvinnliga lärares men också elevers snygga rumpor och ben eller andra kroppsdelar.

Jag undrade om jag är den enda som känner så här, och läste mycket på nätet. Då hittade jag Peter Csaszti och Queersalsa Stockholm.

Tröttnade på stereotyper

Salsainstruktören Peter Csaszti från Stockholm tröttnade själv på det stereotypiska könstänkandet i salsan när han gick på dansskolor. Som homosexuell ville han dansa med män och både föra och följa, och han ogillade också att kvinnorna på dansuppvisningarna per slentrianmässig definition skulle vara väldigt sexiga och lättklädda, medan männen skulle utstråla styrka och kontroll och hållas i bakgrunden.

Han såg som danselev till att lära sig både förarens och följarens roll, och när han började undervisa var det queerpedagogik som gällde. Queer innebär helt enkelt större frihet för individen; var och en får definiera sin roll fritt.

- I dag är det nog ingen på Stockholms dansskolor som längre säger ”killar och tjejer” eller ”män och kvinnor” när man menar vilken roll i dansen någon har, utan alla talar om ”förare och följare”, säger Peter.

På hans egen dansskola Queersalsa Stockholm får alla lära sig att dansa i alla roller, och man får också lära sig att byta roll under dansen.

Den som dansar i båda rollerna blir bättre som både förare och följare, en bättre dansare helt enkelt.

Hombre salsa bara för män

Inom skolan finns också en separatistisk dansgrupp som är öppen bara för män. Peter ställde sig tveksam till detta i början – egentligen är det ju emot queerpedagogiken att definiera någon annan utifrån kön och sätta gränser utifrån könstillhörighet. Men gruppen uppstod på enträgen begäran av en grupp ickeheterosexuella som definierar sig som män, som ville dansa med varandra. -Om du inte fixar en grupp bara för killar så kommer vi inte, sade de. Det är så mycket tjejer alltid, och vi vill dansa med killar.

Fastän ingen av dem som i början krävde en sluten grupp för män längre är kvar i den, så är gruppen så populär att den lever vidare.

Queerdans ger heterokvinna frihet

Angelica Regnell, som undervisar i salsa och bachata tillsammans med Peter berättar att hon började med queerdans när hon själv gick på danslektioner. Hon började lära sig föra för att få dansa hela tiden i stället för att stå och vänta på lediga män. Och när hon väl börjat dansa queert ville hon inte sluta.

- Det är ju så mycket roligare att få lära sig hela dansen i stället för bara halva!

För mig själv var det en härlig upplevelse att träffa de här skickliga och glada dansarna.
Personligen har jag inte, än så länge, börjat föra så mycket ändå här hemma i Finland efter den första kicken jag fick.

Men bara vetskapen om att jag också alltid kan dansa queert, gör mig, som liksom Angelica ser mig närmast som heterokvinna, väldigt glad och fri på det sätt hon beskriver!

Barbro Björkfelt
dokumentärregissör

Repris från 2015
1 år på Arenan

Läs också

Hälsa

 • Sömn

  Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Man sover lutad mot sitt arbetsbord

  Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Markku Partinen

  Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • En kvinna som vilar på en hög med häften på ett konferensbord.

  Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Starr (gråstarr, katarakt)

  Har världen förlorat sina färger? Har du svårt att se i mörker eller att hitta glasögon som passar? Bländar mötande bilars strålkastare dig? Kanske dags att uppsöka en ögonläkare.

 • öga

  Glaukom (grönstarr)

  Glaukom är en lömsk sjukdom som i början inte ger några symptom alls, men som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

 • bild för sluta panta

  Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

Nyligen publicerat - Hälsa

 • Gravid kvinna tränar.

  Så tränar du under graviditeten

  Förbered dig för ditt livs största idrottsprestation.

  Fördomar om träning under graviditeten håller på att luckras upp. Det som tidigare förknippades med själviskhet och risk för komplikationer är idag ett medvetet och hälsosamt livsval. Med graviditetsträning förbereder du din kropp för ditt livs största idrottsprestation.

 • Närbild på pillerburk med kalcium, magnesium och zink.

  Mångsidig mat vinner ännu över alla piller

  D-vitamin är det enda kosttillskott du kan behöva.

  Burkarna med kosttillskott upptar allt fler hyllmeter i hälsokostaffärerna, apoteken och matbutikerna. Här trängs vitaminer med mineraler, fettsyror, växtextrakt och proteinpulver. Marknaden har vuxit enormt, men hur mycket av det här behöver vi på riktigt?

 • Sophia Backlund med sin häst Hilton II

  Storsatsning på idrottskarriär också som gravid

  Baby och byte av häst väntar Sophia Backlund.

  Dressyrryttaren Sophia Backlund, 31, siktar målmedvetet uppåt i ryttarkarriären. Efter många intensiva år på tävlingsbanorna gör hon nu ett kort uppehåll för att bli mamma i juni. Planen är att komma tillbaka med ny häst och satsa mot ännu större mål i framtiden.