Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsvalet 2015: Svenska folkpartiets kulturpolitik

SFP:s logo.
SFP:s logo. Bild: Yle svenska folkpartiet

Inför riksdagsvalet 2015 tar vi pulsen på riksdagspartiernas kulturpolitik. Svenska folkpartiet ser kulturen som ett mänskligt grundbehov och att tillgång till kultur inte får bli en lyx.

Svenska folkpartiets representant i denna serie är Wivan Nygård-Fagerudd.

Vilken kulturverksamhet vill Sfp satsa på?

Vi står just i beråd att lansera ett nytt kulturpolitiskt program och grundtonen i den handlar om att kultur är ett mänskligt grundbehov. Med det vill vi understryka att det behöver genomsyra allt, samhällsplanering till all verksamhet. Vill man söka en särskild betoning där så handlar det om barns och ungas möjligheter att utveckla de här redskapen som är så viktiga för att förstå sig själv och andra.

Vilka kulturformer är det då som staten inte skall finansiera?

Då borde vi först börja med att definiera vad är inte kultur. Min definition är väldigt bred men om vi nu säger det så här, också sånt som hissmusik står på en grund som handlar om en musikalisk utveckling. Vi behöver ha spjutspetsar, vi behöver ha ett utvecklingsarbete, vi behöver förvalta konst och kultur. Nu vill du veta vad staten inte skall stöda – det är kanske dels det som är en ren upprepning och dels det som bär sig kommersiellt, inte behöver man stöda sånt som redan står för sig själv utan vi behöver stöda sånt som växer och blir starkt genom att få stöd och det här är nu på ett allmänt plan som kan gälla vilket stöd som helst.

Vilka kulturformer kunde vara gratis eller billigare för medborgaren?

Jag tycker det är särskilt viktigt att barn och unga skall få utveckla och ta i bruk de här redskapen som konst och kultur ger, som gör att vi bättre förstår både oss själva och andra. Det är en av grunderna för det demokratiska samhället och därför får det inte bli en fråga om vad dina föräldrar har råd med. Sen tycker jag att biblioteken är en grundstomme i vår civilisation. Och jag skulle också hoppas att tillgången till teater-, musik- och konstupplevelser inte blir en lyx. Det ska kunna vara lika rimligt som priset på mjölk.

Om du får gå på ett enda kulturevenemang i år, vilket skulle det vara?

Vilken grym fråga till en storkonsument! Nu är det påsktider och då blir det förstås påskens oratorier för de har för mig varit en ingång i en värld av musik som jag inte har velat kliva ur och inte heller klivit ur sen dess.

Här kan du läsa mer om Svenska folkpartiets kulturpolitik

Läs också