Hoppa till huvudinnehåll

Röda Korsets frivilliga övar i Pargas

Pargas FBK keikkanatt
Så här såg det ut når FBK i Pargas i höstas ordnade ett övningsveckoslut för sina yngsta medlemmar. Pargas FBK keikkanatt Bild: Yle/Johanna Ventus keikkanatt

På lördag kommer Våno att krylla av både frivilliga brandkårister och räddningshundar då Röda Korset ordnar en stor räddningsövning i Pargas.

De som rör sig i Våno på lördag behöver inte bli oroliga om de ser att en stor räddningsoperation pågår. Det är Röda Korsets Åbolands distrikt som ordnar en stor beredskapsövning.

I övningen deltar Frivilliga räddningstjänsten (Vapepa), Mentala stödgruppen, Frivilliga brandkåren, Egentliga Finlands räddningshundar och första hjälpen-grupperna. Övningen sker längd Våno vägen där en olycka stimuleras.

Annalena Sjöblom, verksamhetsledare vid Röda korset i Åbo
Annalena Sjöblom. Annalena Sjöblom, verksamhetsledare vid Röda korset i Åbo Bild: Yle/Johanna Ventus röda korset i åbo

Övar för att vara redo då det gäller

Enligt Röda Korsets verksamhetsledare och beredskapschef Annalena Sjöholm är målet med övningen att de frivilliga ska vara redo att rycka ut om något händer.

- I Egentliga Finland är alarmgrupper för efterspaningsuppdrag tillgängliga och jämnt fördelade över hela regionen. I Åboland fungerar grupper i Pargas och Kimitoön. För att på rätt sätt kunna bistå myndigheterna vid behov behöver grupperna öva för upprätthålla sina kunskaper och utveckla verksamhet, säger Röda korsets Verksamhetsledare och Beredskapschef Annalena Sjöblom.

Lokala frivilliga behövs

Frivilliga räddningstjänsten har fyllt 50 år och enligt Sjöblom har behovet av organisationen bara ökar. När avståndet till myndigheterna i synnerhet i glesbygden ökar blir också den lokala frivilligverksamheten allt viktigare. I dagsläget har Frivilliga räddningstjänsten mer än 1 300 frivilliga larmgrupper i Finland. Det innebär att närmare 22 000 utbildade frivilliga är redo att rycka ut för att hjälpa.

- Vi vill öva i den terrängen som vi kan hamna på riktiga uppdrag. Här är strandområden och bergig skogsterräng den vanligaste för oss i Åboland. Vi behöver öva för att kunna hjälpa på rätt sätt. Viktigt är också att vi känner varandra och har en fungerande ledningscentral säger Vapepa-ledaren Stig Hågensen.

– I glest befolkade områden är den moderna talkoandan speciellt viktig och den kommer till uttryck i Vapepas och Röda Korsets larmgrupper. Till exempel i skärgården är det ofta de frivilliga som är först på plats, konstaterar Hågensen.

Nya medlemmar välkomna

Övningen inleds på lördag 11 april kl. 10 med efterspaning. Kl 12-13.30 är det frivilliga Brandkåren, Förstahjälparna och Mentala stödgruppen som övar räddning och Vapepa som går i kedja för att leta efter försvunnen person. Markägare i området är kontaktade och Röda Korset hoppas på överseende längs vägar och i terrängen.

Röda Korset välkomnar också nya medlemmar. Alla nya får en snabbskolning innan de deltar. Röda Korsets Åbolands distrikt tar emot anmälningar per telefon 020 701 2500 eller per e-post aboland@rodakorset.fi.

Läs också