Hoppa till huvudinnehåll

IS släppte yazidier efter åtta månader

Många av de frisläppta yazidierna var i mycket dåligt skick.
Många av de frisläppta yazidierna var i mycket dåligt skick. Många av de frisläppta yazidierna var i mycket dåligt skick. Bild: EPA STR yazidi

Terrorgruppen Islamiska staten har släppt över 200 fångar som tillhör den yazidiska minoriteten. Yazidierna hade kidnappats i augusti.

Omkring 40 av de frisläppta fångarna är barn, medan de övriga är äldre personer. De kurdiska myndigheterna i norra Irak uppger att en stor del av fångarna är i mycket dåligt skick och visar tydliga tecken på misshandel.

En av nyhetsbyrån Reuters reportrar som var på plats uppger att många av fångarna är så medtagna att de inte kan prata.

Sammanlagt handlar det om 216 personer som tillhör den religiösa minoriteten yazidier. De kidnappades i augusti när IS anföll området kring Sinjarberget i norra Irak.

Tiotusentals lyckades fly men tusetals dödades eller fördes bort. Enligt människorättsorganisationer och irakiska myndigheter har IS behandlat yazidiska kvinnor som slavar.

IS har inte angett någon orsak till att fångarna släpptes. Det är andra gången inom loppet av några månader som IS släpper yazidiska fångar. I januari frigavs några hundra kidnappade yazidier, bland dem många sjuka barn.