Hoppa till huvudinnehåll

Snart kostar alkoholen i Estland mer

Många väljer att köpa alkohol från Estland.
De här kärrorna är en vanlig syn bland resenärer på båtarna mellan Estland och Finland. Många väljer att köpa alkohol från Estland. Bild: Yle alkoholinförsel

Det kommer att bli betydligt dyrare att köpa alkohol i Estland. Landets nya regering planerar att gradvis höja alkoholskatten under flera års tid. Skattehöjningen kommer troligen få finländarna att importera mindre mängder alkoholdrycker.

De stora prisskillnaderna på alkohol har redan länge fått finländarna att åka fram och tillbaka över Finska viken. På några timmar tar man sig till grannlandet med båt, och där är priserna på alkoholdrycker många gånger lägre än här.

Under de senaste åren har antalet alkoholresenärer ökat en aning. Det är speciellt importen av öl och cider som växer. Däremot har importen av starka alkoholdrycker minskat.

Alkoholforskare Esa Österberg vid Institutet för hälsa och välfärd tror att det kan bero på att Finland har höjt alkoholskatten under flera omgångar.

– Priset på alkohol har stigit snabbare här än i Estland, säger Österberg.

Upp till fem gånger högre skatt i Finland

Alkoholforskaren Esa Österberg, THL
Alkoholforskare Esa Österberg säger att priset på alkohol naturligtvis påverkar människornas köpvilja. Alkoholforskaren Esa Österberg, THL Bild: Yle esa österberg

Enligt uppgifter från Bryggeriförbundet är alkoholskatten på öl i Finland 1,51 euro per liter under år 2015. I Estland är motsvarande siffra 0,34 euro. I genomsnitt är alkoholskatten i Finland fem gånger högre än i Estland.

Nu har Estlands nytillträdda regering ändå planer på att i snabb takt höja alkoholskatten. I år höjs skatten med 15 procent, och under de kommande tre åren planeras ytterligare höjningar. Enligt uppskattningar kan alkoholskatten komma att höjas med omkring tio procent årligen.

Inget slut på spritrallyt

Alkoholforskare Esa Österberg påminner om att varje förändring i alkoholskatten påverkar människornas beteende. Om alkoholen i Estland blir dyrare, kommer finländarna troligen att importera mindre mängder sprit. Däremot kommer det inte att få slut på det så kallade spritrallyt.

– För att se en radikal skillnad i importen borde den estniska alkoholskatten höjas betydligt, säger Österberg.

Det här beror på att många finländare besöker Estland av helt andra orsaker än att bära hem stora mängder alkohol. Men eftersom alkoholen där är så billig slinker det enkelt med en flaska eller två, bara på grund av det låga priset.

Fyra av fem finländare handlar estnisk alkohol

Ölflaskor
Speciellt öl och cider hämtas från Estland i stora mängder. Ölflaskor Bild: Yle öl

Siffrorna talar ändå sitt tydliga språk. I fjol rapporterades det att finländarna köper en tredjedel av all alkohol som säljs i Estland. Statistik visar att fyra av fem finländare som reser till Estland kommer tillbaka med alkohol i bagaget.

I genomsnitt använder de alkoholshoppande finländarna 122 euro på sprit under sina resor.

Här kan du läsa Institutet för hälsa och välfärds rapport om resandeinförseln av alkoholdrycker i fjol. Rapporten finns bara på finska.

Risk för handel på svarta marknaden

Vilken effekt den höjda alkoholskatten i Estland får på importen till Finland återstår att se. Det beror på hur mycket dyrare alkoholen sist och slutligen blir.

Estlands nya regering vill ändå höja alkoholpriserna långsamt, så att spritrallyt över Finska viken inte flyttas till Lettland.

Den nya regeringen har också påpekat att en för stor prishöjning kan leda till svarthandel med både sprit och tobak.

Jari Järvinen/ Yle uutiset