Hoppa till huvudinnehåll

Urban, jordnära och själfull

Seinabo sey pressbild
Seinabo Seys nya EP heter For Maudo. Seinabo sey pressbild Bild: Seinabo Sey seinabo sey

Det finns få artister som får mig att vrida upp volymen då jag hör dem i radio. Seinabo Sey är en av dem. Då jag hörde den här 24-åriga soulpopsensationens debutsingel Younger för första gången i fjol, fängslades jag omedelbart av hennes mörka och själfulla röst. Singeln remixades dessutom av norska dj:n Kygo till en EDM-version som fängslade flera till.

Väntan på mera musik av den gåtfulla debutanten var inte lång. Strax efter Younger följde singlarna Hard times och Pistols at dawn. Dessa tre låtar tillsammans med låtarna You, River och en alternativ version av Hard times utgjorde Seinabos första EP, For Madeleine, namngiven efter hennes mor.

Nu har Seinabo släppt sin andra EP. Den följer i första EP:ns fotspår och heter For Maudo efter Seinabos far som avled år 2013. Jag tog mig en stund och lyssnade på det senaste tillskottet i Seinabos diskografi.

For Maudo

EP:n består av fyra låtar – skivans första singel, Poetic, och låtarna Pretend, Words och Burial. Det som man lägger märke till allra först är låtarnas korta och slagkraftiga namn. Betydelsen och bildspråket bakom namnen öppnar sig i låtarna för den noggranna lyssnaren.

Som en helhet är EP:n en fusion av soulpop, electropop, gospelmusik med afrikanska influenser och en gnutta Moby. Seinabos röst är en härlig och mörk sammansmältning av Adele och Alicia Keys.

Låtarna

Poetic överraskar med sin positiva ton och det rena och enkla soulpopframförandet. Det som ändå aldrig öppnar sig för mig är låttexten som känns platt. Kanske den bär en djupare betydelse som bara inte når mig.
Pretend rycker med från första tonen. Det är en kraftfull, passligt aggressiv elektropoplåt som påminner avlägset om Mobys mästerverk så som Natural blues, Porcelain och In this world.


Words kombinerar piano, stränginstrument och handtrummor. Resultatet är en rytmisk, organisk och fascinerande drum and bass-inspirerad låt.


Burial är tillägnad Seinabos avlidna far, Maudo Sey. Det är frågan om en gripande gospellåt som lyckas att samtidigt vara mörk och ljus, men framförallt känslofylld.


Seinabo Seys EP For Maudo är en mångsidig skiva som visar omfånget av hennes talang. Seinabo Sey kan i min bok lugnt ställa sig i samma rad med världens ledande urbana, jordnära och själfulla kvinnoartister så som Adele, Alicia Keys och Beyoncé.

Seinabo Sey uppträder på STK i Helsingfors på tisdagen 14.4. Mera information här.

Nyligen publicerat - X3M