Hoppa till huvudinnehåll

Alltid sen? Avspända har 77 sekunder långa minuter

Man ligger i soffan och läser en tidning
Man ligger i soffan och läser en tidning Bild: Seppo Nykänen / Yle hemma

Personlighetstypen påverkar tidsuppfattningen ordentligt, enligt en amerikansk forskare. Det finns en skillnad på upp till 19 sekunder i hur olika personer uppfattar en minut. Då människan dessutom har en tendens att överskatta sin egen snabbhet kan resultatet bli ständiga förseningar.

Folks uppskattningar av hur länge det tar att utföra ett jobb eller någon annan uppgift, är fel till ungefär 40 procent, visar färsk forskning. Det här betyder att en uppgift vi tror vi kan utföra på sex minuter i verkligheten tar tio.

Psykologen Jeff Conte vid universitetet i San Diego har i sin forskning kring förseningar också kommit fram till att en minut inte är lika lång för alla. Minutens längd varierar beroende på personlighetstyp.

En person som är mer spänd till naturen har en minut som är bara 58 sekunder lång. De som tar det lugnare kan däremot ha upp till 77 sekunder långa minuter.

Conte har också lagt märke till att personer som har en tendens att göra flera saker på en gång är sena oftare än andra. På psykologspråk saknar de metakognition. De är alltså inte helt medvetna om vad de håller på med.

Enligt några år gammal forskning i USA är mellan 15 och 20 procent av amerikanerna kroniskt försenade. Det är speciellt till jobbet de kommer sent. Chefer som kommer ungefär tio minuter försenade till jobbet varje dag kostar USA 84 miljarder euro per år, har konsultföretaget Proudfoot räknat ut.

Det är The Wall Street Journal som skriver om Jeff Contes forskning. På Contes webbplats finns också länkar till han publikationer.

Anniina Wallius/Yle Uutiset