Hoppa till huvudinnehåll

Bunker ger Gröndalsbor skrämselhicka

Ungdomslokalen Logen i Gröndal ska rivas
Logen i natursköna Gröndal ska rivas. Ungdomslokalen Logen i Gröndal ska rivas Bild: Johanna Minkkinen/YLE logen

Gröndalsborna är oroliga. I stället för ungdomsgården Logen, som ska rivas, planeras ett stort bostadskomplex. Staden säger ändå att inget är beslutat.

Den gamla ungdomsgården Logen ska rivas. Den ligger på ett naturskönt område upp på en backe i Esbostadsdelen Gröndal. Gröndals ungdomsförening vill ha pengar till en idrottsanläggning i Alberga och säljer tomten till staden.

Plan på bunker

I samarbete med ungdomsföreningen har en konsultbyrå skissat upp en plan som ger villaägarna i området skrämselhicka: över 200 bostäder i som mest sju våningar. Bostadskomplexet skulle dominera området, eftersom det ligger högt uppe på en kulle och skulle enligt gröndalsborna hota både stadsbilden, och miljön. Det är Nuorisosäätiö som ska bygga bostäderna.

Planerad bunker i Gröndal
Planerad bunker i Gröndal Bild: Arkitektbyrån Doventus logen

- Den allmänna uppfattningen är att man kan ha högst femtio invånare i ungdomsbostäder på ett och samma område, sedan kommer de sociala problemen. Nu planerar man att ha över 300 sådana invånare i Gröndal. Något liknande har inte gjorts någon annanstans i huvudstadsregionen, säger Jouko Kostamo som är vice ordförande för Gröndals invånarförening.

Lugn, säger staden

Vid Esbo stad vill Mika Rantala, som är projektchef för området, gjuta olja på vågorna.

- Staden har inte fattat något som helst beslut i frågan. Planerna är helt och hållet konsultbyråns. Vi kommer att involvera invånarna när vi kommit längre i planeringsarbetet.

Rantala poängterar också att staden klart och tydligt sagt att ungdomsbostäderna ska utgöra högst 30 procent av hela bostadsområdet. Han kan i det här skedet inte säga någonting om hur området kommer att se ut.

- Det enda jag vet är att det är troligt att det blir ett höghusområde.

Ungdomslokalen Logen i Gröndal ska rivas
Här kan det snart stå flervåningshus. Ungdomslokalen Logen i Gröndal ska rivas Bild: Johanna Minkkinen/YLE logen

Invånarna involveras senare

Rantala säger att konsultbyråns planer är sådana att man inte har velat föra dem vidare till invånarna. De involveras när man har mera fakta och noggrannare planer från stadens sida.

Gröndal är ett naturskönt villaområde i närheten av Grankulla. I centrum finns några låga flervåningshus, annars är det uteslutande villor och radhus som dominerar området. Siv Almark är en av invånarna som blev till sig när hon fick höra ett hur stort projekt det handlar om.

- Jag är inte emot byggandet i sig, men nog dimensionerna av projektet.