Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk guldvittring i VM i teamåkning

Teamåkningsvärldsmästarna Marigold IceUnity på träning i mars 2015
Regerande världsmästarna Marigold IceUnity övar sitt friprogram inför VM i Kanada. Teamåkningsvärldsmästarna Marigold IceUnity på träning i mars 2015 Bild: Yle synkroniserad konståkning

25 lag från 20 länder gör i år upp om VM-medaljerna i teamåkning – eller synkroniserad konståkning, som grenen numera heter. Finland har två medaljer att försvara och hör även i år till favoriterna.

Finland representeras av två lag, regerande världsmästarna Marigold IceUnity, som går under namnet FIN1 och fjolårets bronsmedaljörer Rockettes, FIN2.

Bägge lagen har vunnit flera VM-guld sedan den första officiella VM-tävlingen år 2000. Rockettes senaste guld kom i hemma-VM år 2011, medan Finlands tredje topplag Team Unique blev världsmästare år 2013.

Finland i topp i medaljstatistiken

Totalt har de tre finländska lagen vunnit åtta av de 15 VM-titlar som stått på spel hittills, medan medaljernas antal inför VM i Hamilton, Kanada är uppe i 19 stycken. Bara en gång har de finländska lagen blivit helt utan medalj, i Sverige för tre år sen.

Minst lika mycket som det finländska teamåkningsfolket nu ser fram emot VM i Kanada, ser man fram emot Internationella Olympiska Kommitténs beslut om huruvida den synkroniserade konståkningen ska komma med på OS-programmet 2018. Drömmen om OS har aldrig varit så nära att besannas som nu. Några exakta uppgifter om när och var beslutet ska fattas har ännu inte getts, annat än att det ska ske i vår.

MIU storfavoriter

Helsingin Luistelijats Marigold IceUnity har vunnit alla tävlingar i vinter och får nog räknas som tävlingens största förhandsfavoriter. I FM i februari belönade domarna lagets friprogram med ett rekordantal fulla tior. Något utrymme för misstag finns ändå inte. Ett fall kan vara avgörande och skulle flera åkare falla i någotdera programmet är det kört.

Teamåkningsvärldsmästarna Marigold IceUnity på träning i mars 2015
Marigold IceUnity på väg mot sitt femte VM-guld? Teamåkningsvärldsmästarna Marigold IceUnity på träning i mars 2015 Bild: Yle synkroniserad konståkning

Lokalkonkurrenterna Rockettes från Helsingin Taitoluisteluklubi har inte på allvar kunnat utmana MIU i vinter, men också ifjol blev programmen bättre ju längre säsongen led, så allt är möjligt även för Finlandstvåan.

Hemmafavör för kanadensarna?

Kanadas NEXXICE har tagit sex medaljer på åtta år, däribland guld år 2009 och silver de tre senaste åren. Om hemmapubliken lyckas skapa den magiska stämning som de finländska lagen fick njuta av i hemma-VM i Helsingfors för fyra år sen, är ett kanadensiskt guld inte omöjligt. I VM i Göteborg 2012 lyckades också hemmalaget Team Surprise vinna guld efter två säsongers medaljtorka.

Medaljkandidater är också ryska Paradise, som småningom närmat sig den absoluta världstoppen. De tre senaste årens VM-saldo är femma, femma, fyra och på meritlistan finns till och med en seger i kortprogrammet i VM i Göteborg 2012.

Följ tävlingarna på Arenan och i TV2

I kortprogramstävlingen, som går natten till lördag finländsk tid, startar Rockettes som nummer 23, kl. 04.37 och Marigold IceUnity genast efter, kl. 04.43. Tävlingen kan ses live på Yle Arenan, och i sammandrag i TV 2 på lördag kl. 17.40. Friprogramstävlingen kör igång på Arenan kl. 20 på lördag kväll, och kan ses i sammandrag på söndag kl 11.50 i TV2. Tävlingarna kommenteras på finska.

Marigold IceUnity tävlar med kortprogrammet Bui-Doi och friprogrammet Images of War, Rockettes med kortprogrammet La Fiesta och friprogrammet The Story of a Bollywood Star.

Startlistor och resultat på arrangörens webbplats.

Läs också: Åkare kommer och går, tränaren består
Läs också: 30 år av teamåkning - från hobby till toppidrott

Läs också

Nyligen publicerat - Sport