Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforsderbyn kryddar till det – ”Vi behöver spektakel”

Chefstränarna HJK:s Mika Lehkosuo och HIFK:s Jani Honkavaara.
Chefstränarna HJK:s Mika Lehkosuo och HIFK:s Jani Honkavaara. Chefstränarna HJK:s Mika Lehkosuo och HIFK:s Jani Honkavaara. Bild: Lehtikuva honkavaara

En av Fotbollsligasäsongens mest väntade matcher spelas 23 april då HIFK drabbar samman med HJK. Bägge lagen är överens om att ett tvättäkta Helsingforsderby är mer än bara en match bland de andra.

– Jag har många gånger inbillat mig hur det kommer att kännas att gå ut på plan inför vad jag hoppas kommer att vara en fullsatt stadion. Jag hoppas på ett stort medieintresse och att man snackar om matchen långt före. Och att vi sedan bjuder på en stor upplevelse som tillfredställer publiken, det skulle vara häftigt.

HIFK:s lagkapten Esa Terävä har inte kunna låta bli att blicka framåt mot hemmamatchen mot HJK som spelas den 23 april på Tölö fotbollsstadion. Seriepoängen som delas ut i den drabbningen är av samma värde som i de övriga matcherna, men det är solklart att här mötet kommer att vara en av de stora händelserna under säsongen.

– Det blir en läcker tillställning som vi alla ser fram emot, säger HJK:s chefstränare Mika Lehkosuo.

Som spelare var han ett par gånger med om matcher där Tölö fotbollsstadion var fullsatt, men bägge gångerna var HJK det förlorande laget.

- Den här gången vill jag vinna framför fullsatta läktare. Jag förväntar mig att stämningen ska vara något utöver det vanliga.

HJK:s före detta och HIFK:s nuvarande målvakt Carljohan Eriksson instämmer.

– Det betyder massor att vi får sådana här spektakel till ligan, det kan inte finnas för mycket av dem. Mina kompisar vet inte vilka färgs kläder de ska sätta på sig, men de är inte mina kompisar längre som väljer fel, forstätter han med ett leende.

Tidigare år har det inte varit så kontroversiellt för supportrar att sympatisera med det andra laget då man inte direkt konkurrerat med varandra. HIFK höll ju till i andradivision ännu för bara två år sedan.

– Svårt att säga om man kan ha sympatier för båda lagen. Det är ju lite annorlunda i Europamatcher, där kan man kanske hålla på det andra laget. Men jag tror att senast efter det första derbyt så har alla valt sina färger, funderar Eriksson.

Inte bara i Helsingfors

Derbyt väcker garanterat intresse också utanför huvudstaden. Rivaliteter är alltid intressanta menar RoPS Antti Okkonen.

– Det är härligt att ha ett Helsingfors-derby i ligan. Sådant behöver vi mera av. Det blir annars också intressant att se hur HIFK klarar sig, de har haft mycket publik och har en hel del på gång.

FC Lahtis chefstränare Toni Korkeakunnas som är bosatt i närheten av HJK:s och HIFK:s hemmaplan undertecknar påståendet om att det är något som hängt i luften redan en tid.

– Jag bor själv i Tölö och man känner redan nu att det har gett mycket nytt. Helsingforsrivaliteten är välkommen.

Jaro, VPS och SJK tävlar om vem som är tuffast i Österbotten, men det enda egentliga derbyt inom en och samma stads gränser har under de senaste åren varit mellan TPS och FC Inter. Något sådant blir det inte i år då TPS försvunnit från ligakartan.

– Åboderbyn har ju varit stora händelser inom finländsk fotboll, speciellt i Åbo. Då man nu har två helsingforsiska lag i ett derby så kan man ju förvänta sig lite samma sak men större, konstaterar Inter-kaptenen Henri Lehtonen.

HIFK och HJK möts totalt tre gånger under ligasäsongen. HIFK:s hemmamatcher spelas 23 april medan HJK får stå värd 6 juli och 24 augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport