Hoppa till huvudinnehåll

Rysk propaganda fördjupar det nordiska försvarssamarbetet

Flygvapnets F-18 Hornet-plan
Försvarssamarbetet i de nordiska länderna fördjupas. Flygvapnets F-18 Hornet-plan Bild: Försvarsmakten stridsflygplan

De nordiska länderna utökar sitt försvarssamarbete på grund av Rysslands aggressiva beteende i närområdena. De nordiska ländernas försvarsministrar och Islands utrikesminister har undertecknat en artikel om fördjupat samarbete i den norska tidningen Aftenposten.

Texten finns på svenska här.

Trots att läget inom det nordiska närområdet fortfarande är stabilt anser ministrarna att man måste förbereda sig inför kriser.

- Vi måste förhålla oss till Rysslands ageranden, inte till Kremls retorik, sägs det i artikeln.

Det nordiska försvarssamarbetet kommer att fördjupas genom bland annat fler gemensamma krigsövningar och utbyte av underrättelseinformation.

Man ska också samarbeta mer inom försvarsindustrin och ha gemensam övervakning av luftrum. Dessutom går man in för gemensam bearbetning av cybermaterial.

Överenskommelsen innefattar också ett utökat samarbete med de baltiska länderna.

Beslutet om det förstärkta samarbetet fattades enligt artikeln då de nordiska utrikesministrarna sammanträdde den 10 mars.

"Det närmaste Nato Finland och Sverige kommer"

Enligt artikeln är överenskommelsen ett direkt svar på rysk aggressivitet i regionen och ska möta "den ryska aggressionen mot Ukraina". Texten är också ett svar på den ökade ryska militära aktiviteten, med flera gränskränkningar kring Östersjön.

Försvarsexperten Janne Haaland Matlary säger till Aftenposten att det här samarbetet är det närmaste Finland och Sverige kan komma Nato utan att vara medlemmar.

- Det visar att man inte behöver tänka "Nato" för att tänka säkerhet, säger Haaland Matlary.

Haaland Matlary förutspår att Ryssland kommer att tolka budskapet från de nordiska ministrarna som aggressivt.

- Man måste räkna med negativa reaktioner från den ryska sidan, säger hon till tidningen.

Den här artikeln är uppdaterad. I den ursprungliga artikeln publicerad 5.10.2014 kl. 05:32 stod det felaktigt De fem nordiska ländernas försvarsministrar. I versionen publicerad samma dag kl. 20:18 har formuleringen rättats till De nordiska ländernas försvarsministrar och Islands utrikesminister.

Läs också