Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarna hoppas på succé igen

Fyra riksdagsplatser från Egentliga Finland skulle i praktiken kräva 50 000 röster eller cirka 20 procent av rösterna. sannfinländarna

Valet 2011 var en framgångssaga för Sannfinländarna i Egentliga Finland. Nu siktar partiet på ett ännu bättre resultat.

I senaste riksdagsvalet fick Sannfinländarna 18,1 procent av rösterna i valkretsen och gick från noll till tre riksdagsplatser.

Nu siktar partiet på att vinna ytterligare ett mandat. Fyra riksdagsplatser från Egentliga Finland skulle i praktiken kräva 50 000 röster eller cirka 20 procent av rösterna.

- Vi var endast 3000 röster ifrån senast så visst är det möjligt. Särskilt med tanke på att regeringen underlättat vårt arbete med sina inre bråk, säger kretsordförande Juhani Pilpola som själv ställer upp i valet.

Sannfinländarna tävlar om röster med Centerpartiet som har exakt samma mål i valkretsen; fyra platser och 50 000 röster.

- Det kan bli en hård kamp, säger Pilpola.

Svårt att locka kvinnliga kandidater

Trots att det gick bra senast har partiet haft svårt att få kvinnliga kandidater att ställa upp i Egentliga Finlands valkrets. Pilpola berättar att man försökte få fler kvinnliga kandidater än senast men resultat blev ändå samma antal, det vill säga sex stycken. Sittande riksdagsledamöterna Kike Elomaa och Maria Lohela är de mest synliga kvinnliga kandidaterna i valkretsen.

Den tredje sittande riksdagsledamoten från Egentliga Finland är Lauri Heikkilä. Enligt Pilpola har partiet en bra kandidatlista med tillräckligt stor regional spridning.

- Vi har kandidater från Åbo, Salo, Sagu, Nousis, Loimaa och Lundo för att nämna några orter.

Trafiken viktig

En av de mesta konkreta regionala frågor som Sannfinländarna lyfter upp i kampanjen är elektrifieringen av järnvägsbanan till Nystad.

- Nu väntar tåg lastade med kemikalier på bangården i Åbo när man byter från ellok till diesellok och det innebär ju en ökad risk för olyckor. Vi skulle slippa problemet om banan till Nystad skulle vara elektrifierad, säger Pilpola.

Den andra viktiga trafikfrågan för partiet är förbättringen av Omfartsvägen.

- Tanken är att trafiken till och från Åbo hamn ska gå via Suikkilavägen och då styrs långtradarna till Omfartsvägen och därför borde sträckan mellan Ravattula och Kirismäki göras fyrfilig, säger Pilpola.

I sin rikstäckande kampanj har partiet fokus på traditionella sannfinländska teman som invandring, sysselsättning och ekonomi.

Intervjuer med Sannfinländarnas riksdagskandidater hittar du här.