Hoppa till huvudinnehåll

Snart hemlösa Steinerdaghem letar lokaler i Borgå

Här kommer Pippi Långstrump!
(arkivbild) Här kommer Pippi Långstrump! Bild: Yle/Marie Söderman braheskolan

Om drygt ett år måste Steinerdaghemmen Päivänsäde och Regnbågen flytta ut från sina nuvarande lokaler på Runebergsgatan i Borgå.

Borgå Folkakademi äger lokalerna och har redan för ett år sedan meddelat att de ska säljas. Försäljningen inleds redan nu, men daghemmen har hyreskontrakt fram till sommaren 2016.

Nu håller daghemmen på och letar efter nya lokaler.

– De måste förstås lämpa sig för daghem och får gärna vara lite större än våra nuvarande lokaler, säger barnträdgårdslärare Bitte Sivén vid Regnbågen.

– Åtminstone på den finska sidan finns det ett stort behov av att barnen skulle få plats. Alla som är intresserade ryms inte in.

På den svenska sidan går det ändå ganska jämnt ut. Sivén säger att det är väldigt sällan man där måste säga att det inte finns rum för nya barn.

Ingen lätt jakt

Att hitta lämpliga nya lokaler kommer ändå att bli svårt, tror hon, speciellt eftersom daghemmen gärna skulle vilja hålla till nära centrum av Borgå.

– Ända sedan vi fick veta att vi ska bort härifrån har vi hållit ögon och öron öppna. Det är lite som att försöka hitta en liten röd stuga mitt i centrum. Inte är det enkelt inte.

Daghemmen kommer att försöka hitta nya lokaler på alla möjliga sätt. Ett alternativ är att bygga själv, men då borde det ske ganska snabbt.

Eftersom det ännu finns tid är Sivén ändå hoppfull.

– Då vi flyttade hit också var vi alldeles i panik. Vi höll på att köpa lokaler men det gick i stöpet i sista minuten. Sedan fick vi de här lokalerna som från ovan, så vi hoppas att vi ska ha turen på vår sida den här gången också.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland