Hoppa till huvudinnehåll

Världens bästa flygplats finns i Singapore

Terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats.
Helsingfors-Vanda flygplats är 18:e på rankinglistan över världens bästa flygplatser. Terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Finavia helsingfors-vanda

Den japanska flygplatsen i Kansai är världens bästa flygplats, åtminstone när det gäller att para ihop passagerare med bagage.

Under de 21 år som flygplatsen har funnits har inte en enda resväska tappats bort på flygplatsen, som befinner sig på en konstgjord ö i Osakabukten.

Det är det brittiska företaget Skytrax som varje år sammanställer listor över världens bästa flygplatser, utgående från resenärernas egna erfarenheter.

Flygresenärerna prisar Kansai också för att väntetiden vid bagagebandet är kort. Kansai står dessutom ut med en liten detalj: varje resväska lyfts upp på bandet med handtaget riktat mot passagerarna.

Kansai har kring 13 miljoner passagerare per år, vilket är ca tre miljoner färre än Helsingfors-Vanda flygplats.

Singapore har världens bästa flygplats

I undersökningen rankas 550 flygplatser i 112 olika länder. Skytrax bad om passagerarnas åsikter i 20 olika frågor och Kansai kommer på en tolfte plats då alla faktorer räknas ihop.

Segraren är Changiflygplatsen i Singapore, som tog hem topplaceringen för tredje året i rad. På andra och tredje plats kommer Incheon i Sydkorea och München i Tyskland.

Tre andra europeiska flygplatser finns med på listan. Det är flygplatserna i Zürich, Heathrow i London och Schiphol i Amsterdam som kommer på sjätte, åttonde respektive nionde plats.

Helsingfors-Vanda flygplats rankas i år på 18:e plats, vilket är en position bättre än i samma undersökning i fjol.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes