Hoppa till huvudinnehåll

Ölet är framtiden

Helsinki beer festival 2015.
Helsinki beer festival 2015. Bild: Jouni Immonen / Yle helsinki beer festival

Hur än det står till med konjunkturerna så dricker finländarna öl. En framtid i bryggeribranschen är därför ett säkert val, menar många ungdomar.

Vid yrkesinstitutet Keuda i Kervo finns det en processkötarlinje där man bland annat lär sig brygga öl.

- Det är intressant och spännande att utveckla olika smaker, säger Sami Rönkkö som studerar vid linjen.

- Arbetsplatser finns det i branschen. Just nu går många i pension och det behövs nya krafter, säger Rönkkös studiekamrat Leevi Askola.

Båda harmar sig lite över att de inte läste tyska i skolan. För den som vill vidareutbilda sig till bryggmästare krävs det nämligen att man studerar några år i Tyskland.

- Det blir nog att börja studera tyska snart, menar Rönkkö.

Helsinki beer festival 2015.
Ölfestivalen pågår i Helsingfors. Helsinki beer festival 2015. Bild: Jouni Immonen / Yle helsinki beer festival 2015

Öldrickandet har förändrats

Pojkarnas lärare Seppo Sälpäkivi menar att det har skett en stor förändring vad gäller öldrickandet under de senaste tio åren.

- Folk bälgar inte längre i sig, utan man tycker om att smaka och pröva på olika sorters öl, säger han.

Vid yrkesinstitutet har man utvecklat ett eget recept. Ölet säljs endast på vissa lokala ölrestauranger i Kervotrakten.

- Men i höst kanske vi kan sälja det också i någon affär, hoppas Sälpäkivi.

Det är han själv som har utvecklat skolans recept. Det tog ungefär tre år att få fram den perfekta smaken.

Yrkesinstitutet Keuda med hela sin bryggeriutrustning finns med på ölfestivalen som pågår under veckoslutet i Helsingfors.

Läs också