Hoppa till huvudinnehåll

”Känslan på scenen är omöjlig att beskriva”

Borgåbon Linda Sonntag tränar till fitness-VM.
Borgåbon Linda Sonntag tränar till fitness-VM. Bild: Yle/Fredrika Sundén linda sonntag

Borgåbon Linda Sonntag är just nu inne i en period av hård träning. Hon satsar nämligen på organisationen Wabbas VM i fitness som går av stapeln i Italien i juni.

Linda Sonntag från Borgå kommer att delta i världsmästerskapen för andra gången. Hennes första VM i Grekland för ett par år sedan var också hennes livs första tävling.

Hon tycker det var lättare att tävla utomlands i stället för här hemma i Finland då hon väl bestämde sig att börja med det.

– Jag spände mig inför den första tävlingen eftersom allt var helt nytt. Men det var lättare eftersom jag inte kände någon i publiken, säger hon.

Borgåbon Linda Sonntag tränar till fitness-VM.
Borgåbon Linda Sonntag tränar till fitness-VM. Bild: Yle/Fredrika Sundén linda sonntag

Tävlade i en annan kategori än vad hon tränat till

Då blev hon sjunde. En riktigt bra placering, med tanke på att det var hennes första tävling och att över 300 deltagare från alla världens hörn hade tagit sig till Grekland.

Sonntag säger att hon var nöjd med sitt eget resultat, fastän tävlingen också bjöd på en lite obehaglig överraskning.

– Jag hade satsat på bikinifitness, men den första dagen flyttade de upp mig till den så kallade shape-serien där de tävlande har lite mer muskler.

– Poseringarna var helt annorlunda och väldigt svåra. I den serien måste man känna sin kropp tillräckligt bra för att veta vad de olika musklerna gör och hur man ska spänna dem för att de ska se så bra ut som möjligt.

Hoppas på bättre placeringar hela tiden

Den där första tävlingen i Grekland gav henne gnistan att fortsätta tävla. Redan några månader senare, i november samma år, deltog hon i Wabbas Universe-tävling som arrangerades i Finland.

Också den tävlingen var stor, med kring 350 deltagare. Eftersom Sonntag var mer förberedd då och hade tränat så att hon kunde tävla både i bikinifitness och i shape-serien tog hon en femte plats.

– Nu blir det VM igen i den tredje tävlingen. Jag hoppas att jag gör ännu bättre ifrån mig och kanske lyckas bli tredje. I något skede kanske jag kommer upp till riktigt fina placeringar.

Borgåbon Linda Sonntag tränar till fitness-VM.
Borgåbon Linda Sonntag tränar till fitness-VM. Bild: Yle/Fredrika Sundén linda sonntag

Svårast att äta tillräckligt mycket

Sonntag har hållit på med träning i tjugo år. Det gav henne en god grund då hon började tävlingsträna för ett par år sedan. Men hoppet var ganska stort.

– Jag har fått gå en ny skola med mig själv. När man börjar tävlingsträna måste man träna jätte, jättehårt och äta jätte, jättemycket för att bygga upp sina muskler.

– Det här med maten var nytt för mig, och det svåraste. Jag borde ännu få upp matmängden mer.

Hon berättar att hon äter minst 2 600 kalorier om dagen, äter regelbundet, och tränar mellan sex och åtta gånger i veckan.

Regelbundna måltider trots diet

Innan tävlingen börjar dieten. Där gäller det också att pröva sig fram för att se vad som fungerar.

Inför sin första tävling var Sonntag på diet i femton veckor och i den andra bara sju. Den här gången har hon tänkt pröva på tio.

En vanlig missuppfattning är att de som sysslar med fitness äter väldigt lite medan de är på diet.

Sonntag däremot säger att hon också då äter mellan fem och sex gånger per dag, och att hon aldrig går under 1 700 kalorier om dagen.

Normalt liv då scenen inte kallar

En annan missuppfattning är att de som tränar fitness är jättesmala.

– Egentligen är det bara under den tid man är på scenen som man har låtit bli att dricka vatten och som musklerna syns. Annars lever man rätt normalt.

Hon brukar sluta dricka vatten ungefär ett dygn innan tävlingen, men äter ändå ganska normalt och ökar intaget av kolhydrater en aning.

– Sedan är man odrucken tills tävlingen är förbi och vardagen börjar. För mig har vardagen varat ungefär en månad och sedan börjar jag träna igen.

Mat och träning kräver mycket planering

Att tävlingsträna kräver mycket tid och energi. Sonntag beskriver det som en livsstil och säger att hon själv kan planera sin dag så att träningarna passar in.

Egentligen är det inte så stor skillnad om hon tränar på morgonen eller på kvällen, bara det sker regelbundet och hon kommer upp till fem, sex pass i veckan.

Maten är också en vanefråga. Sist och slutligen är det hela ganska enkelt ändå, menar hon.

– Om jag vet att jag har något extra program nästa dag brukar jag laga mat i förväg. Om jag ska bort är det värre, för då måste jag planera om allting och ha mat med mig.

Borgåbon Linda Sonntag tränar till fitness-VM.
Borgåbon Linda Sonntag tränar till fitness-VM. Bild: Yle/Fredrika Sundén linda sonntag

Överraskningar kan göra tränandet svårare

Då hon är hemma är det lättast, för då vet hon att hon har tid att träna under hela perioden innan tävlingen. Om något äter upp träningstiden lönar det sig att flytta tävlingen till en bättre tidpunkt.

– Redan om du råkar bli sjuk kan allting gå åt skogen. Men hittills har jag hunnit med allt och lyckats anpassa min tidtabell så att det fungerar.

– Jag har tre barn som kräver mycket uppmärksamhet. Det är klart att jag ibland har lite dåligt samvete precis som alla andra mammor då de har bråttom.

Tog en tid innan hon vågade tävla

Trots att Sonntag har hållit på med konditionsträning och tyngdlyftning i många år redan hade hon inget intresse av att börja tävlingsträna – även om hon i princip hade haft kapacitet att börja göra det när som helst.

– Man behöver ändå ganska mycket självförtroende för att tävla. Ännu för tio år sedan var jag inte alls redo, säger hon. Men för ett par år sedan beslöt jag mig för att ta risken.

Kunde inte vänta längre

Om hon ville pröva på att tävla var det då eller aldrig som gällde. Sonntag kände att hon inte kunde vänta mycket längre till, särskilt eftersom hon är mycket äldre än många andra nybörjare.

Men lätt var det inte att ta det första steget.

– Jag har fortfarande lika mycket fjärilar i magen. Det är jättespännande och svårt, och jag vet hur hårda tävlare jag har mot mig. Att tävla kräver massor av jobb och jag vet att jag ännu måste ha mer självförtroende på scen.

Borgåbon Linda Sonntag tränar till fitness-VM.
Borgåbon Linda Sonntag tränar till fitness-VM. Bild: Yle/Fredrika Sundén linda sonntag

Vad var det som lockade henne till att börja tävlingsträna från första början?

Sonntag säger att det handlar om att kunna utmana sig själv och att ställa upp helt andra mål än vad hon har gjort tidigare.

Det är ändå svårt att förklara.

– När du väl har gjort det och övervunnit dina rädslor … känslan är svår att beskriva, men man vet det då man en gång har prövat på det. Jag tycker att man blir starkare.

Fitness är inte för alla

Sonntag påpekar ändå att det är individuellt.

Många tycker det är tokigt att träna så hårt bara för att stå på scen en liten stund. Vissa slutar efter en tävling, medan andra fastnar på kroken och vill börja tävla mera.

– Känslan på scenen är det bästa, och efteråt då du tänker ”hej, jag gjorde bra ifrån mig”. Uppåt- och nedförsbackar kommer det alltid, men i då vet du att du klarat av alla hinder på vägen.

Linda Sonntag skriver och videobloggar om sina förberedelser inför VM. Du kan följa med vägen till Italien på hennes blogg Mamma Treenaa här (på finska) och se hennes träningsvideor här.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland