Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt ubåt ska ha varit vanlig arbetsbåt

En stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skärgård under den fortsatta ubåtsjakten lördagen den 18 oktober 2014.
Stridsbåt som deltog i ubåtsjakten i oktober 2014. En stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skärgård under den fortsatta ubåtsjakten lördagen den 18 oktober 2014. Bild: TT / Lehtikuva ubåtsjakt

Den misstänkta ubåten som fotograferades en vecka efter ubåtsjakten i skärgården utanför Stockholm förra hösten visar sig ha varit en vanlig arbetsbåt, enligt svenska Försvarsmakten.

Försvarsmaktens egen analys visar att båten, som fotograferades i fjol nära Lidingö av den pensionerade överstelöjtnanten Sven-Olof Kviman, i motsats till det man tidigare trott bara var en arbetsbåt.

Kviman berättar för Svenska Dagbladet att han varit i kontakt med Försvarsmakten och att de berättat att observationen har graderats ner från "trolig ubåt" till "icke ubåt".

Kviman väntar nu på en utredning från Försvarsmakten, för han anser att det är ytterst osannolikt att han skulle ha fotograferat en vanlig arbetsbåt. Kviman är fortfarande säker på sin observation.

Ubåtsjakten i Sverige pågick under en intensiv vecka i oktober, men fick avslutas utan resultat. Jakten fick sin början av ett annat fotografi på en misstänkt ubåt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes