Hoppa till huvudinnehåll

Dålig inomhusluft i Steinerskolan i Borgå

Svartså skola
Fredrikaskolan håller till i före detta Svartså skola. Svartså skola Bild: YLE/Mathias Gustafsson svartså

Nu har också den privata Fredrikaskolan sällat sig till de skolor i Borgå som har problem med inomhusluften.

Skolan håller till i före detta Svartså skola, en gammal träbyggnad.

– Det här med inomhusluft är alltid en utmaning, eftersom det är svårt att veta vilka symtom som beror på vad, säger Fredrikaskolans rektor Kristiina Kari.

Hon menar ändå att personalen och eleverna har börjat märka av problem med inomhusluften vid skolan under det här läsåret.

Hyresvärden utreder problemet

Sedan början av kalenderåret har skolan varit i kontakt med hyresvärden, det vill säga Borgå stad. Staden har bland annat installerat ventiler och luftrenare i skolan och försöker reda ut vad problemen kan bero på.

Undervisningen vid skolan har ändå inte påverkats nämnvärt.

– Nu när våren är här försöker vi vara utomhus så mycket som möjligt tills problemen är åtgärdade. Men annars går vi i skola helt som vanligt, säger Kinnari.

Oklart hur allvarliga symtomen är

Yle Östnyland har ingen närmare information om de symtom elever och lärare fått. Kinnari hänvisar till hälsoskyddet som hänvisar till skolhälsovårdaren. Skolhälsovårdaren vill inte kommentera symtomen eftersom skolan är så liten.

Enligt tidningen Uusimaa är det ändå närmare 30 personer bland elever och personal som fått någon form av symtom på grund av den dåliga inomhusluften.

Uusimaa kan också berätta att det finns en fuktskada i skolans kök.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland