Hoppa till huvudinnehåll

Danska drottningen väcker debatt med sina invandraråsikter

Danmarks drottning Margrethe åker genom Århus tillsammans med sin man prins Henrik för att fira drottningens 75-årsdag.
Danmarks drottning Margrethe åker genom Århus tillsammans med sin man prins Henrik för att fira drottningens 75-årsdag. Danmarks drottning Margrethe åker genom Århus tillsammans med sin man prins Henrik för att fira drottningens 75-årsdag. Bild: EPA/HENNING BAGGER århus

Drottning Margrethe II av Danmark anser att invandrare ska beredas utrymme i Danmark - men att man kan ställa krav på dem och att de ska respektera grundvärderingarna i det danska samhället.

Drottningen har i en specialintervju för tidningen Berlingske - med anledning av sin 75-årsdag - sagt att det är klart att ett land som tar emot människor utifrån också måste kunna kräva något av invandrarna. Drottningen sade att man gärna vill ge dem plats men att de inte kan förvänta sig att deras gamla samhällsmodeller kan tillämpas direkt i det nya landet.

Margrethe uppmanade i intervjun invandrare att acceptera Danmarks mentala klimat. Hon sade också att det judiska samfundet är ett ”vackert exempel” på hur en minoritet kan smälta in i det danska samhället.

Hennes uttalanden väckte debatt och i dag sade drottningen inför pressen att en invandrare inte behöver ändra på sin religion eller sin matkultur.

- Det handlar inte om köttbullar. Det handlar om att anpassa sig till det land man kommer till, konstaterade drottningen.

Medlemmarna i det danska kungahuset deltar sällan i den politiska diskussionen.

Diskussionen om invandrare har skärpts efter terrorattacken i Köpenhamn i februari. Då attackerade en man med utländsk bakgrund ett seminarium som handlade om yttrandefrihet samt en synagoga. I vardera attacken dödades en människa, och många skadades. Gärningsmannen dödades av polisens kulor.

Läs också