Hoppa till huvudinnehåll

Game of thrones har mycket att lära sig

game of thrones
Game of thrones har en eller två saker att lära sig när det gäller att bevara hemlisar. game of thrones Bild: HBO keep calm and enter

Tre avsnitt av Game of thrones har läckt. Aja baja. Vi tog reda på vilka tv-serier och filmer GoT kan lära sig av när det gäller listiga sätt att bevara sina hemlisar.

Första avsnittet av Game of thrones femte säsong är äntligen här. Fast vi fick nog mera än vi beställde. De tre följande avsnitten har läckt ut – en massiv spoiler alert för alla oss finländare med hög moral. Det är dags att sätta telefonen i flygläge, eller ännu bättre, stänga av den, koppla bort bredbandet där hemma, dra för gardinerna och läsa den här artikeln om hur långt film- och tv-seriemakare har gått för att bevara sina hemligheter.

skärmdump
skärmdump the empire strikes back

1. Star Wars

Vid inspelningarna av Star wars episode V: The empire strikes back (1980) visste inte skådespelaren David Prowse att karaktären han spelade, Darth Vader, är Lukes far. Både Prowse och andra källor uppger att det skulle ha istället stått ”Obi-Wan killed your father” i manuset. Detta eftersom produktionsteamet var rädda att Prowse inte skulle klara av att hålla munnen stängd och läcka den smaskiga hemlisen till allmänheten. Läs mera om The empire strikes back här.

2. Sex and the city

skärmdump
skärmdump sex and the city

Det har gått dryga tio år sedan sista avsnittet av favoritserien Sex and the city sändes. Sista avsnittet var en så pass stor grej, att cheferna bestämde sig för att filma tre olika slut för att hindra någon från teamet att läcka vad seriens avslutning på riktigt går ut på. Dessa var alternativen: (1) Carrie blir förlovad med Aleksandr Petrovsky, (2) Carrie fortsätter förhållandet med Mr. Big och (3) Carrie avvisar båda männen och väljer vännerna istället. Så klart valde Carrie Mr. Big.

3. Interstellar

skärmdump
skärmdump interstellar

För att läsa manuset till filmen Interstellar, måste varenda person resa till regissör Christopher Nolans massiva produktionsbolagskomplex, gå genom en säkerhetskontroll, hitta till rätt byggnad och våning, ha sitt namn på en kort lista över de personer som är tillåtna att läsa manuset, och sedan äntligen läsa manuset i ett rum där inga anteckningar, foton, eller kopior på den enda fysiska versionen av manuset är tillåtna. Läs The wall street journals fulla artikel här.

4. The hunger games

Skärmdump
Skärmdump the hunger games

Skaparna bakom The hunger games-filmadaptionerna har gått ett steg längre. De har hittat på ett listigt sätt att ta reda på vem som läckt manuset efter att det läckt: Varje manuskopia har ett ord som skiljer sig från de andra kopiorna. Men det är väl lite för sent, eller? Läs mera om The hunger games och andra filmers säkerhetsåtgärder här.