Hoppa till huvudinnehåll

Hård kamp om teaterpengar

Frilansskådespelare som vill pröva på hur det känns att stå på Svenska Teaterns scen har nu sin chans. Projektet Nicken Nu gör det möjligt för fria teatergrupper att sätta upp sina pjäser på teaterns scen Nicken.

Det är Svenska Kulturfonden som finansierar projektet. Genom att erbjuda fria grupper möjligheten att uppträda på Svenska Teatern vill man ge en puff framåt för finlandssvensk dramatik.

- Främst är vi ute efter nyskrivna finlandssvenska pjäser, säger projektchef Riikka Wallin.

Nicken är Svenska Teaterns minsta scen. Den byggdes i samband med den stora renoveringen för några år sedan och har fått namn efter den legendariske teaterchefen Nicken Rönngren.

Hittills har tre pjäser satts upp inom ramen för projektet.

- Det gäller att göra både scenen och projektet kända för publiken. Båda är nya, så det kan ta sin tid, säger Wallin.

Nicken räddade Mestola

Teater Mestola hör till de grupper som får sätta upp sina pjäser på Nicken. Teatern har verkat i tio års och genomgick för två år sedan en kris.

- Förutsättningarna för att spela fri teater hade blivit allt sämre och vi övervägde att lägga ned verksamheten. Men så kom Nicken Nu, vi tog oss en funderare och beslöt att fortsätta, berättar Mestolas styrelseordförande Martin Bahne.

Mestolas första Nickenpjäs har redan haft premiär. Det är frågan om en komedi som handlar om den finlandssvenska komikern Felix Liv. Enligt en överenskommelse med Nicken ska Mestola sedan sätta upp två pjäser till under de två följande spelåren.

- Det betyder enormt mycket att få använda alla faciliteter som finns på en institutionsteater, som dessutom är centralt belägen. Det ger oss alla möjligheter att spela bra teater, säger Bahne.

Pjäsen Felix liv är skriven av Fabian Silén som också regisserar. Det är hans första pjäs, och han skrev den delvis med Svenska Teatern i åtanke.

- Jag tänkte på teaterns historia och image, och ville skriva uttryckligen finlandssvensk satir, säger Silén.

Få är utvalda

Kajsa Ek spelar en av huvudrollerna i pjäsen, komikern Felix flickvän Rudy. Ek har försörjt sig som frilansskådespelare sedan hon gick ut Teaterhögskolan.

- Det känns lyxigt att spela i det här huset, säger hon. Jag är jätteglad över möjligheten.

Men alla är inte lika lyckligt lottade som Kajsa Ek och de andra på Teater Mestola. Inför nästa spelår kom det in hela sexton ansökningar, och bara fyra ryms med.

- Det känns förstås tråkigt att så många blir utanför. Att vara med och välja är oerhört ansvarsfullt. Det är frågan om människors levebröd, konstaterar projektchef Wallin.

Läs också