Hoppa till huvudinnehåll

Småpartierna kritiska till partistöd

Representanter för Köyhien asialla, Självständighetspartiet och Finlands arbetarparti debatterar i Aamu-tv.
Representanter för Köyhien asialla, Självständighetspartiet och Finlands arbetarparti debatterar i Aamu-tv. Representanter för Köyhien asialla, Självständighetspartiet och Finlands arbetarparti debatterar i Aamu-tv. Bild: Yle pekka tiainen

Småpartierna är mycket kritiska till det ekonomiska partistödet. Stödet ges bara till partier som har representation i riksdagen.

Köyhien asialla - på de fattigas sida, Muutos 2011 - Förändring 2011, och Kommunistiska arbetarpartiet anser att man helt borde slopa systemet med partistöd. Frågan diskuterades i måndagens Aamu-tv.

- Många medborgare förundrar sig fortfarande över varför vårt parti är så fattigt och andra så rika. Jag har sagt att pengarna tas från medborgarnas skattepengar utan att någon frågar om lov, säger ordförande för Köyhien asialla Terttu Savola

- Vi godkänner under inga omständigheter partistödssystemet. Allt bort, säger Kommunistiska arbetarpartiets generalsekreterare Rauno Lintunen.

- Det är det första vi skär ner på. Om ett stöd ska delas ut så ska alla partier som fått 5000 röster få en del, säger för sin del partiledaren för Muutos 2011 Jari Leino.

Ännu värre att slopa

Att avskaffa partistödet skulle enligt Piratpartiet bara gynna de lyckligt lottade.

- Utan något partistöd skulle det enbart vara de rika och välbärgade som skulle bestämma över saken. Partistödet borde delas ut till alla registrerade partier som fått mer än 5000 röster i det senaste riksdagsvalet, anser Piratpartiets ordförande Tapani Karvinen.

Enligt det nuvarande systemet tilldelas partistöd utifrån antalet riksdagsledamöter. I fjol betalades sammanlagt 34 miljoner euro i partistöd.

"Inte rättvisa och fria val"

- Partistöd borde delas ut så att alla i samband med valet skulle få stöd, säger Pekka Tiainen som är kandidat för Finlands arbetarparti.

Självständighetspartiet är inne på samma linje.

- Det är nog ganska orimligt att vissa får tiotals miljoner i partistöd och dessutom nästan all gratis publicitet. Vi kan inte tala om rättvisa och fria val. En möjlighet vore att partistödet skulle betalas utgående från andelen röster, säger Självständighetspartiets ordförande Antti Pesonen.

Av de sju småpartier som nu kämpar för en plats riksdagen lyckades ingen komma in i förra riksdagsvalet. Partiernas röstandel varierade mellan kring 0,05 och 0,50 procent.

- Nog är det ju ett stort missförhållande att de partier som inte kommit med i riksdagen blir helt utan ekonomiskt stöd. I framtida val behöver vi allmänna stöd för alla partier. Vissa springer på stadion medan andra springer på spånbanor. Det passar inte riktigt i en demokrati, säger ordföranden för Finlands kommunistiska parti Juha-Pekka Väisänen.

Yle Uutiset/Kristian Svensson

Val