Hoppa till huvudinnehåll

Unga pirater utmanar gamla kommunister

Grafik.
Grafik. Grafik

Partierna som brukar klumpas ihop under rubriken "övriga" är en brokig skara. Ser man till åldersfördelningen är Piratpartiets kandidater påfallande unga.

Piratpartiet som ställer upp 123 kandidater i årets riksdagsval har den överlägset yngsta kandidatlistan bland alla partier. Piraternas medelålder är 32,7 år.

Valaffischer i Helsingfors Vallgård 11.4.2015
Valaffischer i Helsingforsstadsdelen Vallgård Valaffischer i Helsingfors Vallgård 11.4.2015 Bild: YLE/Linus Lång riksdagsvalet 2015,Valaffisch,Riksdagsvalet i Finland 2015,Kommunistiska Arbetarpartiet - För Fred och Socialism,Finlands arbetarparti,Piratpartiet,piratpartiet,Vallgård, Helsingfors,val,valkampanjer,Kristdemokraterna i Finland (KD)

Också de sju kandidaterna på de två åländska listorna är jämförelsevis unga, på vardera sidan om 40-strecket. Bland de åtta stora riksdagspartierna har De Gröna de yngsta kandidaterna, med en medelålder på drygt 40 år.

Om man ser kandidaternas ålder som en signal om framtiden så kan det finnas skäl till oro åtminstone på Kristdemokraternas partikansli. KD:s kandidater är nämligen äldst bland de etablerade partierna, deras medelålder är nästan 50 år.

Landets två konkurrerande kommunistpartier samt Finlands arbetarparti har än större orsak att tänka på återväxten. Kommunistiska arbetarpartiets kandidater är i medeltal hela 63,5 år gamla.

De allra äldsta kandidaterna i årets riksdagsval ställs upp av obundna Pirkanmaan sitoutumattomat. Listans 17 kandidater har en medelålder på närmare 65 år, eller nästan dubbelt högre än Piratpartiets kandidater.

Listans medelålder höjs betydligt av att nestorn i årets riksdagsval ställer upp för de obundna i Birkaland. Bergsrådet Paavo V. Suominen från Tammerfors är med sina 95 år mer än dubbelt äldre än snittet för landets alla 2146 riksdagskandidater.