Hoppa till huvudinnehåll

HS: Jämn kamp om riksdagsvalets andraplats

Partiledarna Jyrki Katainen (Saml), Juha Sipilä (Centern), Timo Soini (Sannf) och Antti Rinne (SDP) i Musikhuset.
Centerns partiledare Juha Sipilä tillsammans med Sannfinländarnas Timo Soini och SDP:s ordförande Antti Rinne. Partiledarna Jyrki Katainen (Saml), Juha Sipilä (Centern), Timo Soini (Sannf) och Antti Rinne (SDP) i Musikhuset. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa eu-valet 2014

Det ser ut att bli en verklig strid om andraplatsen i riksdagsvalet, enligt en mätning som Helsingin Sanomat har publicerat. Både Socialdemokraterna och Samlingspartiet får ett stöd på 17 procent.

Snäppet efter Socialdemokraterna och Samlingspartiet kommer Sannfinländarna som landar på 16,2 procent. Vinnare i mätningen är Centern med ett väljarstöd på 23 procent.

Vänsterförbundet och De gröna ligger jämsides med 8,5 respektive 8,1 procent. Svenska folkpartiet får 4,6 procent och Kristdemokraterna 3,7 procent av väljarnas röster.

Andelen osäkra väljare och de som uppgav att de inte tänker rösta är fortfarande stor, närmare 40 procent.

Mätningen gjordes under förra veckan efter att förtidsröstningen inletts.

Tisdag är sista dagen som man kan förtidsrösta inför riksdagsvalet. På måndag kväll hade nästan var fjärde väljare eller 24,1 procent av väljarna gett sin röst. Det är en lite större andel än inför valet för fyra år sedan.

Sammanlagt har över en miljon förhandsröster getts. Den egentliga valdagen är söndagen den 19 april.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes