Hoppa till huvudinnehåll

Kraxande kråkor och tonårspunk lever vidare med fondpengar

Kråka i båt.
Kråka i båt i Hangö. Kråka i båt. Bild: Johannes Runeberg kråka

Båda kraxar, men annars har punken och kråkan inte så mycket gemensamt. Förutom att Svenska kulturfonden stöder dem.

Punkgruppen The Rapers får 4000 euro för att ordna en punkkulturfestival i Ekenäs.

Mikael Metsämåki och Johannes Runeberg
Mikael Metsämäki och Johannes Runeberg. Mikael Metsämåki och Johannes Runeberg Bild: Yle/Bubi Asplund bidragslyftare,Ekenäs

- Vi vill ordna en kompisfestival där vi träffar likasinnade och spelar punk, säger Mikael Metsämäki från The Rapers.

Gruppen började spela punk när basisten Metsämäki var 15 år gammal i mitten av 70-talet.

Metsämäki vet ännu inte var i Ekenäs festivalen kommer att ordnas, men han lovar att den ordnas i år, troligtvis på hösten.

- Vi firar ju 40-årsjubileum i år, eller en 40-årskris, så vi måste ordna festivalen nu, säger Metsämäki som influerats mycket av punkikonerna i Ramones.

Programmet är ännu öppet, men Metsämäki vill åtminstone ordna en tävling för punktrubadurer.

Kråkfötter på bild

Fotografen Johannes Runeberg från Hangö har beviljats ett stöd på 1000 euro. Fotografier på kråkornas liv i Hangö ställs ut i Hangö stadsgalleri i oktober.

Runeberg har tidigare gjort ett bildreportage om skarvar. Skarven och kråkan är två avskyvärda fågelarter hos människan i dag. Runeberg vill ändra på det här.

- Jag tycker skarven och kråkan är missförstådda. Därför vill jag dokumentera deras liv. Det är synd att människan inte ser hur kloka och sociala kråkor är. Jag försöker lyfta fram det här och hoppas att någon inspireras av det och får ett annat förhållande till dem.

Korp flyger i Hangö.
Korp i Hangö. Korp flyger i Hangö. Bild: Johannes Runeberg korp

Runeberg har inte enbart dokumenterat kråkor, utan också andra kråkfåglar som till exempel korpar och skator. Trots att de kan anses vara urbana djur är de skygga.

- Jag har fått jobba mycket för att fånga olika livsskeden, till exempel hur kråkskolan går till när ungarna är kläckta.

När Runeberg talar om kråkor kan man lätt tro att han talar om människor. Man hör att han har en speciell relation till kråkfåglarna.

- De har varit tvungna att omorganisera sina liv. Förut levde de på avskräde, men i dag är sophanteringen så effektiv att de inte äter så mycket sopor. Det är främst på regattan och punkfestivaler där de får i sig korvbitar som kastas omkring.

Kontakta fonden före du ansöker

Varje vår väntar flera tusen finlandssvenskar på svar från Svenska kulturfonden. För Mikael Metsämäki var bidraget en överraskning.

- Jag är jätteöverraskad. Tanken var att vi skickar in en ansökan, men knappast får vi något. Vi skulle ordna festivalen oberoende stödet, småskrattar Metsämäki.

Johannes Runeberg är van att söka bidrag. Det började redan för 15 år sedan då han var med om att starta filmfestivalen i Hangö.

- Själva ansökan är inte så svår, men det gäller att ha färdiga planer för projektet. Man kan inte utgå från att man planerar för att få pengar, utan det är projektet som är huvudsaken.

Om du vill ansöka om stöd rekommenderar både Metsämäki och Runeberg att du tar modigt kontakt med Svenska kulturfonden.

- Tala med ombudsmannen Matts Blomqvist och konkretisera vad du vill göra. Hur och för vem? Det är frågor som du ska ha svar på, säger Runeberg.

Metsämäki inflikar att arbetet med ombudsmannen fortsätter även efter att stödet har tilldelats.

Läs också om andra bidrag till Västnyland.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland