Hoppa till huvudinnehåll

Läsambassadören spred läslust i Ingå

Katarina von Numers-Ekman
Katarina von Numers-Ekman Bild: Yle/Maria Wasström läsambassadör

Sedan augusti har Svenskfinland en egen läsambassardör i modersmålsläraren och författaren Katarina von Numers-Ekman från Kyrkslätt.

Föräldrar i Ingå får tips om hur de ska inspirera sina barn att läsa mera.
Föräldrar mötte upp i Ingås nya bibliotek för att få nya idéer och tankar kring läsande. Föräldrar i Ingå får tips om hur de ska inspirera sina barn att läsa mera. Bild: Yle/Maria Wasström läsambassadören

Igår träffade hon Ingåföräldrar för att prata om varför det är så viktigt att barn läser böcker - och hur man får dem att göra det.

- Den som läser mycket får ett gott språk och kan uttrycka sina egna tankar och åsikter.

von Numers-Ekman betonar också att ett läsande barn lär sig förhålla sig kritiskt till texter och inte godta all slags manipulativ information som når dem.

- Ni vet att vi översvämmas av ett flöde av texter av olika slag och allting är inte så pålitlig information. Ett läsande barn lär sig läsa med krisk blick, säger von Numers-Ekman.

- Den som har läst mycket har en bättre möjlighet att skapa sig egna åsikter och värderingar.

Hon säger också att en person med ett gott språk har bättre chanser att att göra sig hörd i samhället:

- Har man inte ett språk att uttrycka sig på är det kanske inte så många som lyssnar på en.

Det var föreningen Hem och skola vid Kyrkfjärdens skola i Ingå som hade bjudit in läsambassadören för att inspirera föräldrar och ge konkreta tips hur man får sina barn att läsa mera.

Läsambassadörsjobbet är en ett treårigt projekt som finansieras av Svenska kulturfonden. Arbetsgivaren är Sydkustens landskapsförbund.

Läsabassadören riktar sig främst till klasslärarna och lågstadieelevernas föräldrar. Det är de som kan stöda barnen i deras läsande.

Läsambassadörens webbsida kan du få bok- och lästips för barn i olika åldrar och med olika intressen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland