Hoppa till huvudinnehåll

”Människor från andra kulturer berikar Finland”

en man
Evariste Habiyakare har snart varit Borgåbo i tio års tid. en man Bild: Yle/Mikael Kokkola evariste habiyakare

Välfärden, jobben och invandringen är viktiga valfrågor för de nyfinländare som Yle Östnyland har träffat inför riksdagsvalet. Att rösta är självklart.

– Det är inte svårt för mig att hitta en kandidat, som motsvarar mina förväntningar, säger Evariste Habiyakare. Samtidigt vet jag att det inte är så mycket som en politiker kan förändra.

För Habiyakare är det nu andra gången han får rösta i ett riksdagsval. Han kom till Finland från Rwanda för 25 år sedan. Nu jobbar han som lektor på yrkeshögskolan Haaga-Helia i Borgå. Till utbildningen är Habiyakare ekonomie doktor.

– För mig handlar de viktigaste valfrågorna om välfärd, arbetslöshet och Finlands relationer till andra länder. Här i Finland har vi nu en hög arbetslöshet. Jag har sett de ekonomiska kriserna i vårt land sedan 90-talet. Vi har tagit oss ur svåra situationer förr, men allt beror ju inte bara på de beslut som fattas här.

Bekymmersam retorik

Invandringspolitiken är något som Evariste Habiyakare ser oroat på som ”gammal” nyfinländare.

– Människor från andra kulturer kan berika Finland, därför är det tråkigt att det nu är mest negativa saker som dominerar samtalet om invandring, tycker Habiyakare.

– De är några partier, bland annat Sannfinländarna, som i valrörelsen för fram begräsning av invandringen och vill försvåra möjligheten till asyl samt skära ner på biståndet. Om man vill uttrycka ett missnöje borde man inte skylla på människor som inte har att göra med det missnöje som man har.

Röstar på valdagen

Sabrina Kuusiniemi tycker att Finland ska hålla dörren öppen och ta emot invandrare och ge dem chansen att klara sig här. Själv kom hon till Finland för 22 år sedan och hon jobbar nu på Borgå sjukhus som lokalvårdare. Att rösta är självklart för henne.

kvinna
Sabrina Kuusiniemi. kvinna Bild: Yle/Mikael Kokkola sabrina kuusiniemi

– Jag röstar varje gång det är val. Den här gången blir det på själva valdagen, på söndag.

Kuusiniemi betonar vikten av välfärdssamhället.

– Familjen, barnen, de unga, de äldre och de sjuka, välfärdssamhället är viktigt.

Begreppet nyfinländare ger hon inte mycket för.

– Jag är stolt över att vara en afrikansk kvinna från Tanzania, som bor i Finland. Jag är både afrikan och finländare.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland