Hoppa till huvudinnehåll

Nokia bekräftar förhandlingar med Alcatel-Lucent

Nokia bekräftar att bolaget förhandlar om en fusion med det fransk-amerikanska telekombolaget Alcatel-Lucent.

Nokia säger i ett börsmeddelande att bolaget och Alcatel-Lucent på grund av spekulationer bekräftar att de förhandlar om fusion. Men det finns inga garantier om ett avtal, uppger Nokia.

Det var nyhetsbyrån Bloomberg som rapporterade om att Nokia förhandlar med Alcatel-Lucent om att köpa upp bolagets trådlösa affärsverksamhet. Det har ryktats om en fusion mellan bolagen de senaste åren.

En fusion skulle kunna vara en fördel i konkurrensen mot den svenska nätverkstillverkaren Ericsson. Det nya sammanslagna bolaget skulle bli världens näst största nätverkstillverkare, efter Ericsson. Bolaget skulle ha
110 000 anställda och en omsättning på nästan 25 miljarder euro.

En full samgång skulle ske genom att Nokia gör ett offentligt erbjudande om byte av aktier. I börsmeddelandet betonas att resultatet trots allt är osäkert.

Alcatel-Lucent är ett bolag i samma storleksklass som Nokia. Bolaget har en stark position i Kina, och är det näst största bolaget på den amerikanska nätverksmarknaden. Bland annat de stora amerikanska teleoperatörerna köper nätverk av Alcatel-Lucent - vilket antas vara en av huvudorsakerna till att Nokia är intresserat av fusionen.

Nokias aktiekurs föll på tisdagen med över sju procent på Helsingforsbörsen. Enligt OP:s analytiker beror kursfallet på att man ser stora risker i projektet.

Frankrikes arbetsminister Francois Rebsamen har sagt att regeringen vill veta mera om var det nya bolaget skulle ha sina huvudkontor, producera sina produkter, och hur en fusion skulle påverka investeringar i Frankrike på längre sikt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes