Hoppa till huvudinnehåll

Norwegian ställer in flera flyg

Det var inga långa köer på Helsingfors-Vanda flygplats trots strejken.
Det var inga långa köer på Helsingfors-Vanda flygplats trots strejken. Det var inga långa köer på Helsingfors-Vanda flygplats trots strejken. Bild: Yle/ Johanna Modig flygresenärer

Lågprisbolaget Norwegian drabbas värst av den pågående strejken bland markpersonalen på flygplatserna. Flygbolaget tvingas ställa in nio av tisdagens avgångar från Helsingfors.

Det är Luftfartsunionen IAU och kabinfacket SLSY som har inlett en två dagar lång strejk.

Bagagehanteringen stannar upp mellan klockan 06 och klockan 18 både på tisdag och på onsdag. Strejken gäller också Norwegians alla marktjänster, vilket har tvingat bolaget att ställa in de flesta avgångar.

En av dem som fick ändra sina resplaner var Jan Lindh, som skulle flyga till Split från Helsingfors-Vanda flygplats på tisdag morgon.

– Den här strejken var en överraskning för mig. Jag hade inte följt med nyheterna så jag visste inte om att flygen inte skulle avgå enligt planerna. Nu hade jag otur eftersom strejken drabbade mig rent konkret. Men det går inte alltid som på Strömsö i livet.

Missade den ersättande bussen

Lindh hade inte fått någon information om att hans flyg hade ställts in

– Ingen information hade nått mig så jag kom i god tro hit till flygplatsen. De hade nog ordnat en buss till Åbo så att man kunde flyga därifrån, men den bussen gick tidigare så den missade jag.

Lindh fick istället rådet att kontakta Norwegians kundservice och be om att bli ombokad.

– Det var ganska långa köer till Norwegians telefontjänst, eftersom det säkert är många som har samma problem som jag. Men jag fick min biljett ombokad till torsdagen. Så min semesterresa som skulle bli sju dagar blev nu fem, berättar Jan Lindh.

Strejken fortsätter på onsdagen och även då är inställda och försenade flyg att vänta. Morgonflygen till Köpenhamn, Stockholm, Oslo och Uleåborg är redan inställda.

Norwegian meddelade redan på måndagen att flera flyg kan komma att ställas in och att det lönar sig att resa med endast handbagage, eftersom bagaget annars kan anlända upp till ett dygn försent.

Läs också