Hoppa till huvudinnehåll

Valbåset kommer till dem som behöver det

Många röstberättigade kan inte själva ta sig till valurnorna och för dem ordnas förtidsröstningen på deras villkor.

Det är lång kö utanför det lilla rummet som får agera vallokal på servicehuset Linda i Sibbo. Kjell Grönqvist är en av de tre valförrättarna. Han och hans kollegor har nyss återvänt från ett hembesök och ställer nu i ordning vallokalen.

- Det är ett frivilligt arbete och jag tycker om det eftersom jag alltid har varit intresserad av politik. Jag tycker om att hjälpa andra att få rösta.

Brita Johansson tycker det är bra att det ordnas röstning så här. Det är så många som har svårt att ta sig till röstningsställena berättar hon. Själv har hon såklart röstat.

- Jag tycker det hör till saken. Jag har alltid röstat, ända sedan första gången jag fick rösta.

Alla ska få rösta

Kommunen är skyldig att se till att alla som vill får rösta. Det innebär att förtidsröstning ordnas på bl.a. äldre boende och andra anstalter. Många röstberättigade är rullstolsburna, sängliggande eller har svårt att röra sig så då är det skönt att inte behöva åka någonstans för att rösta.

Också Elis Tallberg har alltid röstat i alla val. I år har han haft svårt att välja kandidat. Men, han har en lösning på sitt problem.

- Jag har två kandidater som jag skulle vilja ha in i riksdagen. Sedan kom jag på en lösning. Jag tog en slant från fickan och den ena sidan av slanten representerar den ena kandidaten och den andra sidan den andra kandidaten. Sedan kastade jag upp slanten i luften och den sidan som dök upp var det nummer som jag satt på pappret.

De var båda lika viktiga för mig, konstaterar han.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland