Hoppa till huvudinnehåll

EU vill väcka åtal mot sökjätten Google

google
EU synar Googles verksamhet på marknaderna. google google

Enligt EU missbrukar Google sin ledande marknadsställning inom sökverksamheten. EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager misstänker att Google styr kunder till sin egen näthandels- och prisjämförelsesida Google Shopping.

– Jag är oroad över att bolaget har fått en orättvis fördel för sin näthandelssida, vilket bryter mot EU:s konkurrenslagstiftning, säger Margrethe Vestager.

Kommissionen är orolig för att bolaget med sina ageranden kan minska utbudet på andra prisjämförelsetjänster och på det sättet försvaga deras möjligheter på marknaden.

Det här kan enligt kommissionen leda till att användarna inte nödvändigtvis märker sökresultat som skulle gagna dem bättre.

EU kräver ersättningar som kan uppgå till 6 miljarder dollar, vilket motsvarar 5,7 miljarder euro.

Granskar också Android

Kommissionen har skickat en officiell varning till Google och kräver att Google ändrar på sitt agerande och bolaget får tio veckor på sig att svara på kommissionens krav. Kommissionen har undersökt Googles verksamhet sedan år 2010.

EU-kommissionen tänker också inleda en officiell utredning mot Googles Android-system som så gott som styr över mobiltelefonmarknaderna.

– Jag vill vara säker på att den här branschens marknad kan fungera utan att konkurrensen begränsas av enskilda företag, säger konkurrenskommissionären Margrethe Vestager.

Google meddelar i ett blogginlägg att de inte håller med konkurrenskommissionären.

Läs också