Hoppa till huvudinnehåll

I en soulbubbla med Seinabo Sey

Seinabo Sey på STK Tavastia 14.4.2015.
Det var hennes andra gång på Tavastia. Seinabo Sey på STK Tavastia 14.4.2015. Bild: Yle / Camilla Fagerholm stkseinabo

Seinabo Sey förtrollade publiken med sin djupa röst på Svenska Talande Klubben i Helsingfors. I en timme fick vi leva i en härlig soulbubbla.

Det var kvinnliga artisters tur att inta scenen på Svenska Talande Klubben som gick av stapeln på legendariska Tavastia i Helsingfors. När lokalens dörrar öppnades var det ingen rusning precis, men mot slutet var det packat och nästan omöjligt att röra sig i salen. Ungefär 500 personer hade kommit för att se Seinabo Sey och Ronya.

Finlandssvenska Ronya var först på scen. Iklädd sina skyhöga platåklackar strålade hon självsäkerhet och och en cool attityd. Publiken var aningen stel till en början men Ronya lyckades värma upp dem, och mot slutet vickades det på höfter i musikens takt. Mot slutet var det Flame, On The Run och Work Harder som fick stämningen på topp.

När huvudartisten intog scenen hände något magiskt. Hela Tavastia gick in i en Seinabo Sey-bubbla. Publiken stod som förhäxade och lyssnade på den fylliga vackra rösten. Där stod hon stilla, mitt på scen iklädd röd kaftan och sjöng. Det var så enkelt men tilltalade ändå alla sinnen.

Sanningen är att hon aldrig gjort en hel timmes spelning förut. Vi i Helsingfors var de första som fick bevittna det. Innan spelningen var Seinabo orolig över hur rösten skulle hålla, men den levererade verkligen.

När Seinabo Sey plötsligt sjöng en låt acapella så var hela Tavastia i trans. Hon hade ännu inget namn åt låten i fråga men bad publiken om förslag. Den kvinnan kan verkligen sjunga, tänkte vi när vi stod och stirrade på henne i vår magiska bubbla.

Seinabo sjöng även låten Burial från sin nya EP For Maudo. Låten har hon tillägnat sin pappa som gick bort för två år sedan. Det var ett rörande ögonblick och åtminstone jag fick gåshud. Så himla vackert var det. Hiten Younger spelades till sist och fick publiken att jubla.

Seinabo Sey fick massiva applåder efter varje låt. Ibland ville publiken nästan inte sluta applådera. Hon var härligt ödmjuk och tackade hjärtligt. Seinabo har spelat på Tavastia i oktober i fjol. Det första hon sa på scen var att det inte fanns lika mycket publik den gången. Nu var det packat och publiken kunde gå hem saliga efter att ha spenderat en timme i Seinabo Seys soul-sagovärld.